Et trapezpladetag over dit skur, terrasse eller anden form for overdækning er en billig og god løsning – du skal bare kende tagets begrænsninger
Er der faldet en gren ned, så der er kommet hul I dit terrassetag, så er der ikke så meget at betænke sig over. Pladerne er så billige, at det ikke kan betale sig andet end at skifte dem ud.
Det samme gælder, hvis skruerne er rustne og der måske siver vand ned. Jo, man kan godt nøjes med at skifte skruerne, men du vil blive så meget gladere for at bruge den smule mere og få nogle nye plader samtidig.
Og sådan er det altså med trapezplader. De er billige og i langt de fleste tilfælde rigtig gode, men de holder altså ikke for evigt.
Læs også: Hvilket tag skal du vælge?
Lav taghældning kan give vandskader
Er dit nuværende trapezpladetag så godt nok? Det enkle svar er: Hvis der ikke løber vand ned, så JA.
Og så er der naturligvis alligevel nogle forbehold.
Læs også: Så nemt eller svært håndterer du tagtyperne til fladt tag.
Drypper det med vand, fx på grund af hul i taget eller fordi gummipakningerne ved skruerne er møre, så er udskiftning indlysende på sin plads. Men der kan faktisk også være tilfælde med vandskader, som du muligvis ikke opdager, før det er for sent.
Hvis opbygningen af taget er lavet forkert, så kan der nemlig risikere at sive vand ned ved overgangen mellem terrassetaget og dit hus. Overgangen skal laves så sikker, at alt vand løber ned af trapezpladetaget og enten ned i en tagrende eller direkte ned på jorden.
Hvis dit terrasse- eller skurtag er bygget op ad en mur ind til dit hus, så skal du være særlig opmærksom, hvis der er en meget lille hældning på taget. Er hældningen kun fem grader eller mindre er der nemlig risiko for, at vandet løber tilbage og altså siver ned af husmuren eller endnu værre ind via loft og på indersiden.
Fej og vask – men vær forsigtig
Kommer der mindre og mindre lys ned på din terrasse, så kan det skyldes, at dit tag er blevet mere og mere beskidt. En udskiftning til nye plader vil helt sikkert give dig al lyset tilbage, men der er også mulighed for at rense en del af det beskidte væk – vær dog forberedt på, at taget ikke bliver som nyt.
Men naturligvis kan du rense. Det skal bare gøres forsigtigt, for et trapeztag er skrøbeligt. Du kan derfor ikke forvente at kunne bruge en højtryksrenser. Den vil med stor sandsynlighed være for kraftig og kan medføre skader på taget. I stedet skal du feje med en blød kost og derefter vaske med en klud. Er taget nemt at komme til, så tager det ikke lang tid, og du kan med stor fordel gøre dette to gange om året.
Færdselstips på et trapezpladetag
I modsætning til mange andre tagtyper så kan du ikke bare vandre rundt på et trapezpladetag. Der er stor risiko for, at pladerne knækker – specielt i koldt vejr.
Du kan kun gå oven på taget, hvis du træder der, hvor det er skruet ned i de spær, der holder taget oppe. Og også det skal du gøre med yderste forsigtighed. Det er langt det bedste, hvis du kan nøjes med at rengøre taget fra en stige, hvor du rækker indover.
Men er taget så stort, at du er nødt til at skulle op på det, så få fat i en krydsfinérplade, du kan lægge oven på taget og på den måde fordele din vægt. Vær opmærksom på, at pladen skal være minimum 18 mm tyk for at kunne bære.
2 Responses
Terrassetag – hvad skal jeg vælge og hvordan gør jeg? | Villatips.dk
[…] Læs også: Kend terrassetagets begrænsninger. […]
Tips til opsætning af nyt trapezpladetag | Villatips.dk
[…] Læs også: Reparér ikke hullet – køb ny plade. […]