Myter og fakta om ståltage

udgivet i Huset ude | 0

Overvejer du at lægge et ståltag på dit eksisterende tag, så læs med her. Der er mange myter om ståltage, men ikke alle passer. Villatips har set nærmere på et par af myterne samt fordele og ulemper ved at lægge et ståltag.

Larmer ståltage?

En af myterne omkring ståltage er, at de larmer mere end andre tage, når det regner. Men den påstand passer overhovedet ikke, fortæller Heinz Birk, direktør i Jydsk Tagteknik A/S. Et Decra-ståltag har lyddæmpende tagplader, så selv om regnen trommer ned, bliver du ikke holdt vågen om natten. Taget er konstrueret, så lyden absorberes.

 

Er det farligt at bruge det gamle asbesttag som undertag?

En anden myte er, at det kan være farligt at bruge det eksisterende asbesttag som undertag, men heller ikke denne myte er sand, fortæller Heinz Birk. Ståltage er meget velegnede til f.eks. at lægge oven på eksisterende skiffer-, pap- og eternittage. Der er altså ingen fare ved at lægge det ovenpå et eternittag, der indeholder asbest. Faktisk kommer det gamle tag til at fungere som undertag, så du slipper for også at skulle lægge et sådan.

 

Forringer ståltage boligens salgspris?

En tredje myte er, at ståltage forringer boligens salgspris. Men ifølge ejendomsmæglerkæden Home er det underordnet for boligkøberne, om taget er et ståltag eller et rigtigt tegltag. Du behøver derfor ikke bekymre dig, hvis du vil montere et ståltag og ved, du skal sælge din bolig indenfor overskuelig fremtid.

Fordele ved ståltage

Som ved alle tage er der både fordele og ulemper ved at lægge et ståltag. En af fordelene er, at taget:

  • Koster omkring det halve i forhold til et almindeligt tegltag. Hvis du er ferm til håndværk og selv monterer ståltaget, koster det endnu mindre.
  • Hurtigt kan monteres oven på det eksisterende tag. Du skal ikke bruge tid på at pille det gamle tag ned og bortskaffe det. I stedet bruges det eksisterende tag som undertag.
  • Kan have en lavere taghældning end f.eks. tegltage eller tage med bølgeeternitplader.
  • Er nemt at vedligeholde. Taget kan spules med en vandslange, hvis regnen ikke holder det ordentligt rent. Der vokser f.eks. heller ikke lige så mange grønne alger på ståltage, da algerne skal kunne slå rødder for at overleve, hvilket ikke er muligt, medmindre ståltaget har en ru overflade.
  • Har lang produktgaranti. Decra-ståltage har f.eks. 30 års produktgaranti.

Det skal du være opmærksom på ved ståltage

  • Taget holder ikke lige så lang tid som et tegl-, skifer- og eternittag.
  • Taget bliver højere, hvilket kan få huset til at se anderledes ud. Sørg for at entreprenøren hæver tagrenderne, så de flugter med det nye tag.

Et ideelt tag

Ståltage er ideelle at montere, hvis du skal lægge nyt tag på huset, skuret, laden, sommerhuset el.lign. Ståltage findes i mange farver og profiler, så det er nemt at finde et tag, der passer præcist til dit hus.
Har du f.eks. et parcelhus fra 1960’erne eller 1970’erne, kan du med fordel montere et nyt ståltag ovenpå det eksisterende eternittag i stedet for at udskifte dette. Eternittage holder typisk mellem 35-50 år, og mange parcelhusejere står derfor for at skulle udskifte det gamle tag. Her er ståltaget en enkel og økonomisk god løsning.