Efterår i haven – 9 gode haveprojekter

udgivet i Haven | 0

Selv i det sene efterår er der masser af projekter, du med fordel kan lave i haven, inden vinteren sætter ind.

 

Riv blade sammen

Har du træer, som dækker græsplænen med visne blade, er det en god idé at rive de værste blade sammen og smide dem på komposten. Græsplænen har nemlig ikke godt af at være dækket af et tykt lag blade. Derimod må du godt lade et tyndt lag blade ligge til ormene og mikroorganismerne. Det skaber plantetrivsel og en sundere og bedre jordstruktur i din have. Du kan eventuelt findele de resterende blade med græsslåmaskinen, så de lettere formulder.

Godt råd!

Det kan være fristende at fjerne mosset i græsplænen, når nu du alligevel er i gang i haven. Men vent til foråret. Det er nemlig vigtigt, at der bagefter kommer godt gang i græssets vækst, og det gør der ikke om efteråret.

Saml nedfalden frugt op

Nedfalden frugt fra æble-, pære- blommetræer mv. bør samles op, da de kan skabe grobund for svampesygdomme og insektplager næste år. Du kan smide den nedfaldne frugt på komposten, men så er det en god idé at anskaffe en lukket og rottesikret kompost, som også kan bruges til køkkenaffald som kartoffelskræller mv.

Slå græsplænen

Når jordtemperaturen er lavere end 6-7 grader, vokser græsset ikke mere. Du kan herefter slå plænen en sidste gang inden vinteren. Vær opmærksom på, at græsset ikke slås kortere end 4 cm, da det så får svært ved at udnytte det sparsomme dagslys og være beskyttet mod frost.

Beskær træer og buske

Træer og buske har som udgangspunkt ikke godt af at blive beskåret, da de bruger meget energi på at læge sårene efter beskæring. Har du alligevel behov for at beskære træer og buske i haven, kan du godt gøre det i efterårsmånederne – dog er det bedste tidspunkt i august, hvor de stadig er i vækst.

Stauder

Efteråret er et godt tidspunkt at dele og omplante dine stauder. Grav stauderne op og del dem med en spade. Afblomstrede stauder kan klippes ned, men hvis de ikke er triste at se på, kan de sagtens blive stående og pynte i haven, når sneen falder.

Fjern ukrudt

Du kan med fordel luge bede og køkkenhave, så de er klar til foråret, når du gerne vil ud og plante nyt. I efteråret er jorden fugtig og blød, og det gør det nemmere at få ukrudtet op.

Plant nyt

Skal du plante nye løvfældende træer, buske og roser eller flytte dem til andre steder i haven, så er efteråret den bedste tid. Jorden er fugtig, så planterne har gode betingelser for at etablere nye rødder, inden sommerens tørre vejr sætter ind. Stedsegrønne træer og buske, skal derimod helst plantes i sensommeren. Også forårsløg som vintergækker, krokus, påskeliljer, tulipaner mv. bør lægges i jorden i efterårsmånederne.

Saml æg fra dræbersnegle

En dræbersnegl lægger op imod 400 æg, så det er en god idé at indsamle og destruere æggene i efteråret. Kig efter små hvide eller gullige æg på ca. 3-4 mm, der ligger i klumper på omkring 30 æg. Gennemsigtige eller mere geléagtige æg, tilhører havesnegle, der ikke gør skade i haven. Dræbersneglenes æg ligger på fugtige og skyggefulde steder, under jordoverfladen eller under visne blade og løv. Kig også i kompostbunken og under krukker, brædder, sten mv. Hæld kogende vand over de indsamlede æg for at destruere dem.

Dæk sarte blomsterbede til

Du kan afslutte havesæsonen med at dække sarte blomsterbede med halm eller plastik, så de beskyttes mod frost. Så er der bedre chance for, at du ser blomsterne igen til foråret.

Læs også: 7 ting i haven du kan gøre klar til foråret allerede nu

 

Kilde: Bolius.dk, haveselskabet.dk og sneglebekaempelse.dk