Er dit tag rustet til de kraftige storme?

udgivet i Huset ude, Vejr | 1

Der er mange tagtyper på markedet i Danmark – men specielt én type er der sjældent skader på

Decratag-jydsktagteknik-05

Nu er du selvfølgelig nysgerrig på, hvad det er for en type tag, der bedst sikrer dig mod kraftige storme – ikke mindst fordi meldingerne fra forskerne lyder på, at stormene i fremtiden både bliver hyppigere og betydeligt stærkere.

Men du skal ikke blive nervøs, hvis netop dit tag ikke er af den foretrukne type. Det vigtigste er nemlig, at taget er monteret, så der er taget højde for, at vindstyrken bliver højere og højere.

Det er budskabet fra Danmarks største tagfirma inden for montering og reparation af private tage, Jydsk Tagteknik.

Læs også: Flere storme på vej – og med kraftigere styrke.

 

Nye tage er sat bedre fast

- Mange tage kan sagtens holde 30, 40, 50 år eller endnu længere, hvis de er monteret rigtigt. Og det har vi heldigvis en god tradition for i Danmark. Men når det er sagt, så er der for næsten alle tagtyper nogle faldgruber, og det handler først og fremmest om, hvordan taget er befæstet. Nu om dage skal det nemlig være mere grundigt end for 50 år siden, fortæller direktør i Jydsk Tagteknik, Heinz Birk.

- På grund af stigende vindstyrker er det vigtigt, at taget er sat rigtig godt fast i de områder, hvor vinden kan få fat. Det er nederst ved tagrenderne, langs vindskeden for enden af taget og ved skorstene og ovenlysvinduer. Ved nybyggerier er det faktisk et krav, at der skal laves en befæstelsesplan, men desværre er det vores oplevelse, at nogle rådgivere ikke går så meget op i dette, fortæller Heinz Birk.

I ”gamle dage” var det langt fra de fleste plader eller tegl, der blev befæstet, fx med mørtel. Det er det sådan set heller ikke i dag – og det er heller ikke nødvendigt at sikre hver eneste tagsten, fortæller Heinz Birk og tilføjer:

- Men langs de udsatte yderområder på taget skal i hvert fald hver anden plade eller sten være befæstet for at sikre ordentligt mod blæst. Og sådan var det i hvert fald ikke for år tilbage.

 

Og vinderen er…

Der er andre ting end storm, der er vigtig i valg af nyt tag, så derfor er der ikke nogen tagtyper, der bliver ”dømt ude”. Men med 50 års erfaring er Jydsk Tagteknik ikke i tvivl om, hvad der er bedst mod blæst.

- Vi er ude til rigtig mange skader i løbet af et år, men der er én bestemt type, som vi stort set aldrig oplever stormskader på, og det er ståltaget Decra. Det skyldes, at taget er monteret på en helt anden måde end andre tagtyper, nemlig med en speciel låsemekanisme, der gør, at pladerne indbyrdes holder hinanden fast og dermed gør hinanden stærkere og mindre påvirkelige over for stærk blæst. Det er virkeligt godt tænkt af dem, der fandt på det for 50 år siden.

 Heinz Birk går dog ikke umiddelbart ud og rådgiver alle til at skifte til et Decra ståltag, for der er som nævnt mange andre faktorer, der også spiller ind.

- Det vigtigste er, at taget sidder godt fast, specielt de steder, hvor vinden kan få fat. Og er uheldet ude, så kan et undertag med folie eller tagpap virkelig forhindre endog meget store følgeskader. Og lige på det punkt har mange ældre tage en stor mangel, siger tagdirektøren.

Læs også: Hvilket tag skal du vælge?

Ældre tage kræver mere opmærksomhed

Både tegltag og eternitplader kræver lidt ekstra opmærksomhed, hvis de har mange år på bagen. Selve taget kan som udgangspunkt godt holde i mange år, men det kræver, at plader og sten sidder godt fast – og her kan der godt blive brug for et tagtjek.

Mørtel eller andre bindingsmidler holder ikke evigt, og for 20-50 år siden var det heller ikke kutyme at befæste lige så mange steder som i dag. Det betyder, at huller nemmere opstår. På eternittag vil en kraftig storm endda ikke nøjes med at fjerne en enkelt plade, hvis vinden får fat. Tagpladerne hænger så meget sammen, at du nemt kan risikere, at en hel tagflade river sig løs.

Selv en tagtype som tagpap kan rive sig løs, hvis det ikke er ordentligt forankret. Det gælder specielt på flade tage, der befinder sig på høje bygninger.


One Response

  1. […] Læs også: Er dit tag rustet til Bodil og Gorm? […]