Slip for kalk i vandet og besværlig rengøring

udgivet i Huset inde | 0

Du kender det sikkert. Kalkrande på håndvask og vandhane, kalkflager i elkedlen, tøjet der hurtig bliver kedeligt og gråt efter vask, og brusenichen der kræver store mængder kalkfjerner og flere timers arbejde for at få ren. Men det er faktisk muligt at slippe for kalken i vandet og alt besværet.

Ved at installere et blødgøringsanlæg i hjemmet eller i vandforsyningen, kan kalken nemlig fjernes helt eller delvist fra både det kolde og varme vand, så du får kalkfrit vand i hjemmet og dermed en lang række fordele.

Hvad er hårdt vand?

Vandets hårdhed er udtryk for indholdet af calcium og magnesium. Jo hårdere vand, desto mere kalk i vandet. Langt de fleste kommuner i Danmark har hårdt vand. Kun enkelte steder i Jylland er vandet blødt og har et lavt kalkindhold.

Hvorfor blødgjort vand?

Blødt vand indebærer store fordele for økonomi, miljø og den enkelte husholdning, og det er da også derfor, at flere vandværker er begyndt at blødgøre vandet.

Blødgøringsanlæg i hjemmet

Bor du ikke i en kommune med blødgjort vand, kan du imidlertid selv installere et blødgøringsanlæg og få kalkfrit vand i hjemmet. Et anlæg fylder ikke meget og kan nemt placeres i et underskab i f.eks. bryggerset. Der findes forskellige blødgøringsanlæg på markedet, men det er vigtigt, at du vælger et, der er godkendt til drikkevand.

Godt tip!

Hvis du ønsker et blødgøringsanlæg i hjemmet, så start med at kontakte dit forsyningsselskab for at høre, om de har planer om at etablere et centralt anlæg.

Hvad koster et anlæg?

Et anlæg koster fra ca. kr. 12.000 ekskl. montage. Herudover kan der være månedlige vedligeholdelsesudgifter på omkring 100 kr. alt efter, hvilket blødgøringsanlæg, du vælger. Behandler du anlægget efter forskrifterne, kan et blødgøringsanlæg holde i over 20 år.

Mange fordele

Med blødgjort vand slipper du for besværlig rengøring, fordi håndvaske, armaturer, brusenicher mv. ikke får kalkbelægninger, som du skal bruge tid og knofedt på at rengøre. Det betyder nemmere rengøring, og at du kan undgå brug af skrappe rengøringsmidler til gavn for miljøet og din pengepung.

For det andet slipper du for at afkalke elkedel, kaffemaskine, vaske- og opvaskemaskine, da varmelegemerne ikke kalker til. Det forøger dine husholdningsapparaters levetid, og du sparer penge på dyre reparationer. Tilsvarende forlænger det bløde vand også din vandvarmers levetid.

For det tredje får du langt mere komfort med kalkfrit vand. Kalk i vandet binder nemlig sæbe og shampoo, så du bruger større doser. Samtidig udtørrer kalken huden. Med blødgjort vand nedsættes forbruget af sæbe, shampoo og balsam, og du vil kunne mærke, at din hud ikke udtørrer på samme måde som tidligere, så du også kan nedsætte forbruget af cremer mv.

Blødgjort vand har også stor betydning for dit vasketøj. Det er nemlig kalken, der gør tøjet stift og kedeligt i farverne. Med blødgjort vand bliver vasketøjet blødere og bevarer farverne. Også i forbindelse med tøjvask vil du kunne halvere sæbeforbruget og helt undlade brug af skyllemiddel til gavn for miljøet.

Der er altså ingen tvivl om, at der er rigtig mange fordele ved at blødgøre vandet.

Er der ulemper ved blødgjort vand?

Der er ingen sundhedsrisici ved at fjerne kalken fra vandet. I f.eks. Vestjylland er vandet næsten uden kalk helt naturligt, og i lande som Tyskland har man fjernet kalken fra vandet ved hjælp af blødgøring i mange år.

Kalken kan godt fjernes helt ved at nedsætte hårdhedsgraden til 0, men det anbefales, at den sættes til omkring 6 hårdhedsgrader. Derved bibeholdes sunde mineraler i vandet. Sættes hårdhedsgraden til 0, vil vandet smage fladt og kedeligt, det vil være svært at skylle sæbe af hænder, krop og tøjet i vaskemaskinen, og der vil være risiko for tæringer i gamle jernrør.

Kilde: Bolius.dk, geus.dk, hofor.dk, bwt.dk og guldager.com