7 ting i haven du kan gøre klar til foråret allerede nu!

udgivet i Haven | 0

Når havesæsonen slutter, er det en god idé at gøre haveredskaber, møbler og legeredskaber klar til foråret. Tingene holder længere, hvis du vedligeholder dem, og til foråret, vil du være glad for, at skidt og snavs ikke har fået lov til at sætte sig fast vinteren over.

7 gode råd til, hvad du kan gøre forårsklar allerede nu.

Haveredskaber – skovl, rive, greb, rosensaks, trillebør mv.

Start med at rense dine haveredskaber for jord i lunkent vand og lad dem tørre. Er der rust, kan du gnide lidt sammenkrøllet stanniol på metallet, til rusten er væk. Slib herefter metalbladet på bl.a. skovl og spade og smør metallet med olie. Det beskytter mod rust. Træskafter bør også slibes og behandles med olie eller lak. Havesakse bør skilles ad, inden du renser dem, sliber bladene og smører delene. Er du i tvivl om, hvordan du skal slibe dine haveredskaber, er det en god idé at spørge en fagmand.

Havemaskiner – plæneklipper, hækklipper, motorsav mv.

Havemaskinerne bør også efterses. Tøm plæneklipperen og de øvrige havemaskiner for benzin. Brug herefter en børste til at rense snavs, græs m.m. af metaldelene. Skift olie og eventuelt filtre på plæneklipperen og smør bevægelige kabler og motordele. Husk også at slibe klingen.

Motorsaven skal renses for savsmuld, og kæden slibes og smøres. Kan kæden ikke files op, skal den udskiftes. Rens også skærene på hækklipperen, inden du sliber og smører dem.

Godt tip!

Sørg altid for at trampolinen er ordentligt fastgjort, så den ikke flyver af sted og er til fare, når det stormer.

Legeredskaber – havetrampolin, gyngestativ mv.

Børnenes havetrampolin skal efterses for skader og slitage og rengøres med vand og sæbe. Herefter kan trampolinen pakkes væk for vinteren, eller du kan tage dug, kantpude og fjedre ind. Det forlænger trampolinens levetid. Også gyngestativet bør efterses. Tjek reb, gynger, rutsjebane mm. og sørg for at efterspænde løsnede dele, især bolte, beslag og ophæng.

Havemøbler

Havemøblerne bør også klargøres til næste års sol og regn. Møbler af plast kan vaskes med sæbevand. Er møblerne af træ, bør du først rengøre dem med trærens. Herefter skal de tørre og slibes, inden de efterbehandles med olie eller maling. Er du i tvivl om, hvilken træbehandling der passer bedst, kan du spørge i dit byggemarked. Husk at efterspænde bolte og skruer, så møblerne ikke bliver vakkelvorne.

Godt tip!

Fjern altid tændrørskablet på plæneklipperen, når du vedligeholder den. Så risikerer du ikke, at den pludselig starter, og at du får fingrene i klemme.

Havegrill

Har du en kulgrill, så tøm grillen for kul og aske. Rens efterfølgende grillen med en blød klud og lidt opvaskemiddel. Risten kan rengøres med brun sæbe og en grillbørste eller en Rens-let. Hvis du ikke vintergriller, så opbevar grillen i udhuset el.lign. Husk altid at beskytte grillen med et betræk.

Solafskærmning

Markise, parasoller og solsejl kan vaskes med lunkent vand og sæbe. Nogle markiser skal imprægneres bagefter, så tjek med producenten. De fleste markiser har aluminiumsstel, som kan vaskes med autoshampoo og efterpoleres med autovoks. Husk at markise, parasol og solsejl skal være helt tørre, før de rulles ind/pakkes sammen. Brug altid et betræk til parasollen, når den ikke er i brug, så holder den længere.

Glem ikke flagstangen

Har du en flagstang, skal den også vedligeholdes. Både flagstænger af glasfiber og træ kan vaskes med autoshampoo og voks. Er flagstangen af træ, bør du også se efter revner, og om malingen skaller. I så fald bør flagstangen slibes og males.

Kilde: bolius.dk, samvirke.dk, idényt.dk og goerdetselv.dk

Læs også: Gør boligen klar til frost allerede i sommerhalvåret