Stormen har raset – er der sket noget med dit hus?

udgivet i Huset ude, Vejr | 1

Der kan være usynlige skader, som du først opdager ved et lidt grundigere tjek

Stormen har raset. Var du hjemme, så har du måske hørt det knage, set ting flyve i haven og i værste fald har du hørt en rude baldre eller det, der var værre. Selvfølgelig kan der ske store skader, som du opdager midt i stormen, men det mest normale er, at du først opdager skaderne bagefter. Nogle endda kun, hvis du kigger godt efter.

Så derfor kommer opfordringen her: Tag en grundig runde dagen efter.

Læs også: Det skal du kigge efter FØR stormen.

Det mest oplagte er selvfølgelig at inspicere de eventuelle åbenlyse, synlige skader. Er havemøblerne væltet eller blæst ind i drivhuset, står trampolinen samme sted eller ligger der rester fra tegltaget foran indgangsdøren?

Hvor kan der være andre skader?

 

Besøg naboen

Først og fremmest skal du tjekke dit tag på samme måde som ved et almindeligt tagtjek – det betyder, at du både skal kigge på eventuelle skader indefra og udefra.

Læs også: Sådan tjekker du dit tag.

 

Kom gerne tæt på med en stige, og kan du komme helt op på taget, er det at foretrække. I mange tilfælde er det svært og så må du ty til at bruge kikkert – gå evt. over til en nabo med 1. sal, så du med din inspektion kommer på højde med taget. Kig særligt efter forskubbede sten og plader samt inddækninger omkring skorsten, luftkanaler, tagvinduer og lignende. For måske er der nu kommet åbninger, så vandet kan trænge ind.

Hvis murede områder ved skorsten og toppen af taget har været lidt skrøbelige inden stormen, så kan der sagtens være sket skader disse steder.

 

Et hustjek kan betale sig

Er du det mindste i tvivl, om taget eller andre bygningsdele kan holde til en storm mere, så er det måske nu, du skal bestille det hus- eller tagtjek, som mange virksomheder foretager gratis.

Firmaet har selvfølgelig et håb om, at deres besøg hos dig resulterer i en så god kontakt og mulighed for at give tilbud, så de senere kan lave noget for dig.

Udover resultatet af det konkrete hustjek, så giver besøget jo også dig mulighed for, at du får set, om håndværkeren er noget for dig. Pris og kvalitet betyder rigtig meget, men det gør troværdighed og personlig kontakt også.

Læs også: Gode råd til skader efter skybrud.

Kontakt forsikringsselskabet

Har der været skader, så skal du kontakte dit forsikringsselskab. Som udgangspunkt er forsikringsselskabet altid glad for initiativer, der begrænser skaderne. Rimelige omkostninger i den forbindelse betaler de derfor næsten altid.

Har du problemer med at komme igennem på telefonen, så kan du derfor med stor sikkerhed sætte ting i gang, der er med til at begrænse yderligere skader – i hvert fald på kort sigt.

Men ellers: Tilkald ikke håndværkere til reparationer, før du har været i kontakt med forsikringsselskabet.

Dokumentér skaderne

Er der sket skader på dit hus efter en storm, så skal du kontakte dit forsikringsselskab. Men inden du gør det, så notér alle skader ned og tag meget gerne billeder af alle skader. Det gælder alt fra ødelagte tagsten, smadrede vinduer og evt. vandskade i kælderen.

Det vil være godt, hvis du også har billeder fra FØR stormen, men det er jo ikke altid muligt.

Har du i forbindelse med stormen også haft vandskade, så tag billeder af vandstanden og af de værdier, der er blevet ødelagt.

Og smid ikke noget ud, inden forsikringsselskabet har godkendt skaderne.


One Response

  1. […] Læs også: Når stormen er overstået – hvad kan der være sket. […]