Vi har hørt det mange gange – vi skal huske beskyttelsesbriller og passe på øjne og fingre, når nytåret skydes ind. Men faktisk er det også en god idé at passe på taget. Tjek for fyrværkeriskader og se samtidig efter, at der ikke ligger fyrværkeriaffald i tagrenden.
Det ser flot ud, når himlen nytårsaften oplyses af et imponerende festfyrværkeri. Men dagen derpå kan være træls, når nedfaldne raketter, batterier mv. skal ryddes op.
Tjek trapeztaget
Har du trapeztag på carport, terrasse, cykelskur el.lign. kan det være en rigtig god idé at tjekke taget efter nytår. Nedfaldne nytårsraketter kan nemlig forholdsvis let slå huller i taget eller lave brandhuller.
Vidste du, at…
fyrværkeri kun må affyres fra den 27. december til den 1. januar?
Sådan reparerer du taget
Har du fået et mindre hul i trapezpladen, kan du godt selv lappe det. Små huller kan ofte udbedres med en fugepistol og silikone. Lidt større huller kan repareres ved at tage en ”lap” af en tilsvarende trapezplade, som limes fast med f.eks. silikone.
Udskiftning af taget
Hvis du ikke har mulighed for at reparere hullet i trapeztaget, kan det være nødvendigt at udskifte pladen eller hele taget. Skal der lægges helt nyt tag, kan du overveje at vælge brudsikre trapezplader af f.eks. polycarbonat, som er et mere hårdført plastmateriale. Nogle producenter har op til 15 års brudgaranti, så det kan godt betale sig at undersøge, inden du vælger nye plader
Sådan fjerner du fyrværkeriaffald
- Børn, skal ikke rydde op i fyrværkeriaffaldet. Det er de voksnes opgave.
- Vær sikker på, at fyrværkeriet er gået ud og ikke ulmer.
- Rør aldrig fyrværkeriet direkte med fingrene – brug en skovl eller et fejeblad.
- Fyrværkeriaffald kan kommes i dagrenovationen eller samles i sække og afleveres på den kommunale genbrugsstation.
- Ubrugt fyrværkeri eller fusere skal afleveres som farligt affald på genbrugsstationen.
Kilde: dr.dk
Tjek tagrenderne
Det er også en god idé at tjekke, om der ligger nedfaldne raketter eller andet fyrværkeri i tagrenderne. Fyrværkeriaffald kan medvirke til at stoppe tagrenderne, så vandet ikke kan ledes væk. Tagrenden skal kunne modstå mange tusinde liter regnvand hvert år, så det er vigtigt, at der er fri passage til nedløbsrøret. Hvis du først får renset tagrenden, når vandet løber over, kan du risikere, at de første skader allerede er sket. Og vandskader på grund af stoppede tagrender er som regel ikke dækket af forsikringen.
Læs også: Tjek dine tagrender og rens dem
Kilde: Byggeri.dk og rias.dk