Sådan får du varme i din radiator igen!

Det tidlige efterår er et godt tidspunkt at udlufte radiatorerne på. Så snart kulden trænger sig på, tænder vi nemlig for varmen, men ofte har der samlet sig luft i radiatoren hen over sommeren, og så varmer radiatoren ikke.

Hvis der er luft i radiatoren, er der ikke en ordentlig gennemstrømning af det varme vand. Radiatoren forbliver derfor helt eller delvis kold, og du får ingen eller kun sparsomt med varme i huset. Samtidig bruger dit fyr energi på opvarmning, uden du får glæde af det.

 

Symptomer på luft i radiatoren

Mærk på radiatoren. Hvis der er temperaturforskel fra den ene ende af radiatoren til den anden, når du mærker på toppen, er der luft der, hvor radiatoren er kold. Ofte vil du også kunne høre en klukkende lyd fra radiatoren, som endnu et tegn på, at den skal udluftes.

 

Få optimal udnyttelse af varmen

Ved at udlufte dine radiatorer kan det varme vand igen strømme gennem rørene, så du får en optimal varme i huset. Klukker radiatoren, slipper du samtidig for lyden, når luften lukkes ud.

Sådan gør du

Du kan nemt selv udlufte dine radiatorer. Det er en af de opgaver, du ikke behøver en VVS’er til. Følg blot denne guide, men husk at holde en klud under ventilen, da det ikke kan undgås, at der kommer lidt vand ud, når du lukker luften ud af radiatoren:

  1. Find ventilen. Den sidder for enden af radiatoren modsat termostaten, og er den, du skal anvende, når du skal udlufte radiatoren.
  2. Løsn ventilen en smule med fingrene. Ventilen kan godt have sat sig fast, i så fald kan det være en god idé at benytte en tang. Vær opmærksom på, at du til nogle ventiler skal bruge en lille radiatornøgle.
  3. Når ventilen er løsnet en smule, kan du høre, hvordan luften siver ud af radiatoren. Luk med det samme for ventilen, når der begynder at komme vand ud. Så er det tegn på, at radiatoren er udluftet.

Bor du i hus med kælder eller 1. sal?

Når du udlufter dine radiatorer, skal du altid starte med at lufte radiatorerne i den nederste etage ud først. Starter du udluftningen øverst, risikerer du, at der er luftlommer i de nederste radiatorer, og at det varme vand, der opvarmer dine radiatorer, ikke kan strømme op i de øverste radiatorer. Husk også at udlufte alle radiatorerne på etagen, inden du går videre til næste etage.

 

Bor du i lejlighed?

Hvis du bor i en lejlighed, kan det godt være et lidt større projekt at få varmen tilbage i radiatorerne. Selv om du udlufter alle dine radiatorer, kan der være luft i dine naboers radiatorer, som betyder, at det varme vand ikke kan strømme ordentligt igennem. Særligt, hvis du bor øverst oppe, kan du være nødt til at bede dine naboer om også at udlufte deres radiatorer, før du får varmen tilbage i din lejlighed.

 

Fyld vand på centralvarmeanlægget

Vær opmærksom på, at det kan være nødvendigt at fylde vand på varmeanlægget undervejs, hvis der lukkes meget luft ud af dine radiatorer. Bor du i lejlighed, har du som regel ikke selv adgang til anlægget. Her kan det være nødvendigt at rette henvendelse til viceværten, bestyrelsen el.lign., som oftest vil kunne hjælpe dig.

Kilde: Samvirke, VVSviden.dk

Læs også:  Du kan få tilskud til disse energiforbedringer