Se alle fordelene ved at skifte til nye vinduer

Det handler ikke bare om varmeregning, når regnskabet over nye vinduer skal gøres op

Rationel_vinduer

Energi og dermed sparede penge betyder meget, når du træffer beslutningen om, at der skal nye vinduer i huset. Der er rigtig mange penge at hente, hvis du i dag har gammeldags termoruder eller noget, der er ældre.

Læs også: Her er faresignalerne ved gamle vinduer.

Men der er også andre store fordele, som hver for sig også betyder meget. Her er en oversigt:

 

Tyverisikring

Nye vinduer er konstrueret på en anden måde, så langt de fleste er sikret mod den gammeldags metode med at smadre et hjørne og så række hånden ind for at åbne. De er også kobens-sikret.

 

Nemmere at åbne og lukke

Har du i dag udfordringer med vinduer, der binder, så vil du opleve et stort spring fremad. Du kan også få vinduer, der er nemme at pudse på udvendig side, også selv om de åbner udad.

 

Kondens kommer måske alligevel

Hvis forskellen i temperatur på indvendig og udvendig side af et vinduer er for stor, så kan der dannes kondens, altså fugt som kan resultere i råd og svamp. Men det får du muligvis ikke kureret ved nye vinduer, for de er jo i modsætning til de gamle meget mere tætte.

Så løsningen er udluftning gerne tre gange om dagen – specielt hvis der er mange mennesker i lokalet og luftfugtigheden er høj.

 

Minus træk og kuldebroer

Gamle vinduer kan være deciderede utætte – og udover varmetab så kan der også være trækgener. Desuden kan der via rammen eller via den gamle eller slet ikke eksisterende isolering omkring selve vinduet dannes kuldebroer, som også kan være starten på råd og svamp.

Læs også: Hvornår er det bedst at tjekke sprækkerne?

Nye vinduer er naturligvis tættere, og teknologien omkring hele vinduet, herunder også isoleringen omkring, er i dag meget bedre.

 

Støjsikring

Larm fra en vej, en nærliggende virksomhed eller noget helt tredje kan genere voldsomt i en privat bolig, hvor man også gerne vil høre, hvad hinanden siger. Løsningen er særligt støjsikrede ruder.

 

Soldæmpning

Du kan få nye vinduer, der automatisk blænder solens lys ned, og det kan være nødvendigt i lokaler, hvor solen sørger for, at temperaturen bliver så høj, at det bliver ubehageligt. Den teknologi bruges ofte i kontorbygninger med mange, store vinduer, men det kan også blive nødvendigt i private hjem.

Spar penge – mange penge

Og så der selvfølgelig varmeregningen, som forståligt nok er en af de væsentligste fordele. Mange opdager, at de kan spare adskillige tusinde kroner om året på at skifte ruder eller hele vinduer til energiglas. Også andre isoleringstiltag kan resultere i mange sparede kroner. En energirådgiver kan hjælpe med at vurdere, hvor hurtigt nye vinduer og andre foranstaltninger er betalt tilbage.

Husk at lufte ud

Som en lidt pudsig ulempe ved nye vinduer så kan de blive for tætte.

Et hus har brug for luft, hvis damp ikke skal give fugtgener. Men luften behøver altså ikke komme igennem utætte vinduer, der rummer en hel række ulemper.

Løsningen er ganske enkel: Luft ud – gerne 5-10 minutter tre gange om dagen. Det er ikke nødvendigt med mere.


2 Responses

  1. […]  Læs også: Se alle fordelene ved at skifte til nye vinduer. […]

  2. […] Læs også: Nye vinduer er for tætte – se hvad du skal gøre. […]