Sæson for byggesjusk – derfor skal du vælge en håndværker med garantiordning

udgivet i Huset ude | 0

Højkonjunktur er lig med stigning i antallet af sager om byggesjusk. Det er derfor en god idé at sikre dig, at håndværkeren er omfattet af en garantiordning.

Uanset, om du skal have lagt nyt tag, lavet nyt køkken eller skiftet døre og vinduer, bør du vælge en håndværker, der er dækket af en garantiordning. Hvis uheldet er ude, og der er fejl og mangler ved det udførte håndværksarbejde, kan det blive en dyr affære, hvis håndværkeren ikke er dækket af en garantiordning.

Hvad er en garantiordning?

Flere brancheorganisationer har oprettet garantiordninger, som dækker deres medlemmers håndværksarbejde for private kunder. Når du vælger en håndværker dækket af en garantiordning, får du altså en ekstra økonomisk sikkerhed i tilfælde af, at der er fejl og mangler ved det udførte arbejde. Du er selvfølgelig også altid beskyttet via lovgivningen. Men hvis håndværkeren f.eks. går konkurs, skal du uden en garantiordning selv finansiere udbedringen eller i bedste fald igennem en lang og dyr retssag. Tjek altid på garantiordningernes hjemmeside, at din håndværker reelt er omfattet af ordningen.

 

Håndværkerens Tryghedsgaranti dækker bedst

De fleste garantiordninger indenfor byggebranchen dækker sjusk, fejl og mangler ved arbejdets udførelse op til kr. 150.000 inkl. moms. Håndværkerens Tryghedsgaranti skiller sig imidlertid ud ved at dække op til kr. 500.000 inkl. moms, hvilket kan få meget stor betydning for en husejer, hvis uheldet er ude. Har du f.eks. fået lagt et nyt tegltag, som ender med at skulle lægges om, så kommer du ikke langt for kr. 150.000 inkl. moms, hvis entreprenøren ikke vil eller kan lægge taget om f.eks. pga. konkurs.

Godt tip!

Du bør altid tjekke på garantiordningens hjemmeside, at din håndværker reelt er omfattet af ordningen.

Følgeskader

Herudover dækker de fleste garantiordninger ikke følgeskader, men også her skiller Håndværkerens Tryghedsgaranti sig ud. Er et tag lagt forkert, eller er der utætheder efter udskiftning af vinduer, som forårsager fugtskader på loft eller vægge, så er disse følgeskader omfattet af Håndværkerens Tryghedsgaranti. Der er altså en god idé at undersøge, hvad din håndværkers garantiordning dækker.

Produktgaranti vedrører kun materialerne

Mange boligejere tror, at en produktgaranti også dækker fejl og mangler ved håndværksarbejdet, men det er desværre ikke tilfældet. Når håndværkeren reklamerer med 30 års garanti på dit nye tag eller 10 års garanti på vinduerne, så vedrører garantien kun selve produktet - altså fejl på f.eks. teglsten eller selve vinduet. At håndværkeren lægger taget forkert, eller sjusker med monteringen af nye vinduer, er altså ikke omfattet af produktgarantien.

Beskyttet af lovgivningen

Du er selvfølgelig altid beskyttet af lovgivningen, hvis der er fejl eller mangler ved arbejdets udførelse, men det er ofte dyrt og tager lang tid, hvis du skal igennem en retssag. Og selv om du vinder sagen, er det ingen garanti for, at du får udbedret fejlen/manglen, hvis håndværkeren f.eks. er gået konkurs. Kun med en garantiordning får du en økonomisk sikkerhed i tilfælde af fejl og mangler ved det udførte arbejde - også selv om håndværkeren er ophørt eller gået konkurs.

Hurtig sagsbehandling

Det er et uvildigt ankenævn, der tager stilling i sager omfattet af en garantiordning. Det betyder, at processen er langt hurtigere end ved en retssag.

Det kan altså klart anbefales at vælge en håndværker, der er dækket af en garantiordning.