Skift ruden og spar penge

Det er langt fra altid, at hele vinduet behøver udskiftes. Ofte kan du nøjes med at skifte selve ruden og spare penge.

 

Udskiftning af vinduer kan være en dyr affære, hvis du både skal skifte rammen og ruden. Samtidig skal du være opmærksom på, at nye vinduer ændrer ved husets udseende og arkitektur. Det kan derfor godt betale sig at tjekke, om vinduets ramme kan genbruges, så du kan nøjes med at skifte ruden.

Gammel er ikke nødvendigvis slidt

Selvom dine vinduer er gamle, er det ikke i sig selv et argument for, at de skal udskiftes. Mange gamle vinduer er af så høj kvalitet, at hvis trærammen ellers er vedligeholdt, eller rammen kan istandsættes, så kan du få et lige så godt resultat ved kun at skifte ruden som hele vinduet. 

Sådan tjekker du selv rammen

Du kan sagtens selv undersøge, om vinduesrammen er i god stand. Find en skarp genstand – helst en syl, men du kan også bruge en lille strikkepind. Tryk herefter sylen mod vinduets træramme. Hvis sylen synker mere end 3 mm ind i træet, er det tegn på, at du bør få vinduesrammen udskiftet eller renoveret.

Godt tip!

Tjek altid, at den nye rude eller det nye vindue er af høj kvalitet. Der er desværre mange billigt producerede ruder og vinduer, der ikke isolerer godt nok.

Fordele ved at beholde den gamle ramme

Der er flere fordele ved at beholde den originale, gamle vinduesramme. For det første er det billigere kun at udskifte ruden i forhold til hele vinduet. For det andet er huset ”født” med de gamle vinduesrammer, som arkitektonisk og udseendemæssigt passer til huset. Skifter du hele vinduet, skal du være opmærksom på, om de nye vinduer passer til husets stil, og at de vil ændre husets udseende.

Læs også: Her er de største gener ved gamle vinduer

Hvilken rude skal jeg vælge?

Valg af rude afhænger af, hvilket vindue du har. Vinduer fra før 1950’erne er fremstillet med et enkelt lag glas. Her kan det være en god idé at spørge din glarmester om råd. Der er nemlig forskel på de moderne vinduesglas (floatglas) og glas, der ligner gammeldags ruder (maskintrukket glas).

Har du ældre termoruder bestående af to lag glas, kan du med fordel udskifte med nye energiruder, der består af 2 eller 3 lag glas. Fordelen ved nye energiruder er, at de isolerer tre gange så godt som de gamle termoruder. Dermed vil du også opleve at få en besparelse på varmeregningen.

Forskel på vinduesglas

Udover at vælge rude, skal du også overveje, hvilken glastype du gerne vil have. Der findes nemlig flere forskellige slags glas med hver deres egenskaber f.eks. støjdæmpende, solafskærmende mv. Det kan derfor være en god idé at tale med en glarmester eller et vinduesfirma, der kan rådgive dig alt efter dit behov.

Læs også: Nye vinduer - hvilke ruder skal du vælge?

Hvornår skal ruden skiftes

Er ruden med enkelt lag glas, skal den kun skiftes, hvis den er beskadiget eller ridset. I modsætning til termoruder, kan den ikke punktere, og der er derfor ingen øvre begrænsning på rudens levetid. Har du termoruder, vil de punktere med tiden, og så bør du udskifte ruden.

Spørg en fagmand

Hvis du ikke selv har mod på at undersøge dine vinduer, kan du altid kontakte en glarmester eller et vinduesfirma. Flere firmaer tilbyder gratis at tjekke dine vinduer og døre. Fordelen er, at de også kan give et tilbud på opgaven, hvis vinduerne eller ruderne trænger til udskiftning.

 

Kilde: Samvirke.dk, bolius.dk, jydsktagteknik.dk og Rationel Vinduer A/S