Sådan passer du dit udendørs træværk

udgivet i Huset ude | 0

Det er en god idé at vedligeholde det udvendige træværk på huset, hvis det skal forblive pænt og holde i mange år.

Sol, vind og nedbør tærer på dit udvendige træværk. Det kræver derfor en indsats at vedligeholde det. Til gengæld er det godt givet ud, da vedligeholdelse mindsker risikoen for råd og svamp.

Sådan vedligeholder du det udvendige træværk

Stort set alt udvendigt træværk skal overfladebehandles. Hvor ofte afhænger af, hvilken type træbeskyttelse du giver, og hvor udsat træet er.

Inden du overfladebehandler, skal du:

  1. Vaske træværket med grundrens, skylle efter med rent vand og lade træet tørre.
  2. Slibe træet. Gammel løs træbeskyttelse skal slibes bort. Er der bart træ, skal det nedbrudte træ, dvs. den grå overflade, slibes bort, så du kommer ind til det friske træ.
  3. Grunde træværket, hvis det er ubehandlet.

Det kan være en god idé at få råd og vejledning i dit byggemarked el.lign., så du er sikker på, at dit udvendige træværk får den rigtig træbeskyttelse og evt. grunding, som beskytter mod råd og svamp.

Alger på træværket

Har du alger på dit udvendige træværk, skal de først fjernes, inden du vasker med grundrens og overfladebehandler træet. Her er der kun to ting, der hjælper; nemlig at skrubbe og skure og behandle med et algefjerningsmiddel. Start med at rense træværket ved at skrubbe det med vand og en hård børste. Påfør herefter algefjerneren. Det er vigtigt at følge brugsvejledningen. Afslut med at vaske algefjerneren af med vand. Herefter kan du følge ovenstående vejledning for rens og overfladebehandling af træværket.

Skader alger træværket?

Det er ikke algerne, der ødelægger dit træværk, ligesom algerne heller ikke påvirker træets holdbarhed eller øger risikoen for fugtskader. Vejr og vind derimod er hårdt for træværket. Derfor skal du behandle dit træværk og på den måde undgå råd og svamp.

Vidste du?

...at forsikringen kun dækker råd- og svampeskader, hvis du har vedligeholdt dit træværk.

Svært at komme algerne til livs

Der findes ikke et middel til at forebygge mod alger. Du kan prøve at undgå fugt og skygge, da alger bedst trives på fugtige og skyggefulde steder, men derudover er der ikke meget, du kan gøre. Men det er heller ikke nødvendigvis skidt, hvis dit træværk ikke er algefrit. Alger kommer nemlig med luften hver sæson og er et sundhedstegn på et rent miljø. Hører du alligevel til dem, der gerne vil prøve at forebygge, så start med at finde ud af, hvor fugten kommer fra. Er det f.eks. en tagrende, der er stoppet, så vandet løber over? Hvis du får fjernet årsagen til fugten, mindskes algernes vækstbetingelser.

 

Godkendt algemiddel

Husk kun at benytte et godkendt algebehandlingsmiddel. På mst.dk kan du se, hvilke algebehandlingsmidler, der er godkendt af miljøstyrelsen. I øjeblikket er der kun ét godkendt middel på markedet, og det er AlgeFri N fra Ecostyle.

 

Komposittræ

Er du træt af vedligeholdelse, kan du overveje komposittræ eller såkaldte non-wood produkter, hvis du skal bygge nyt eller måske skifte plankeværket, træet på facaden, terrassen eller gavlen. Non-wood produkter er nemlig vedligeholdelsesfrie, så du slipper for at overfladebehandle dem. Non-wood produkter rådner heller ikke, men er vejrbestandige og holder sig pæne år efter år. Herudover er de nemme at renholde, ligesom alger har svært ved at gro på dem og nemt kan vaskes af.