Nye vinduer – træ, alu eller plast?

udgivet i Huset ude | 1

Når du skal vælge nye vinduer, kan graden af vedligeholdelse være altafgørende – du kan nemlig næsten ikke se forskel på materialerne

11_Nye-vinduer2

Trænger dit hus til nye vinduer, så er der typisk tre forskellige materialer at vælge mellem. Hvilket materiale, du skal vælge, handler mest om vedligeholdelse, for du skal meget tæt på et vindue i dag for at kunne se, om materialet er træ, aluminium eller plast. Du vil dog aldrig slippe helt for vedligeholdelse, men hvor ofte og hvor meget varierer rigtig meget.

Udseende spiller selvfølgelig også en stor rolle. Huset kan få et helt forkert udtryk, hvis du vælger vinduer, der slet ikke passer til husets øvrige arkitektur. Her betyder tykkelser på karme og rammer rigtig meget, ligesom 1, 2 eller 4-deling af vinduerne i mindre enheder er muligt.

Selve ruderne kan også være opdelt med sprosser, der normalt er med til at skabe hygge og give et lidt gammeldags præg.

Læs også: Nye ruder er markant bedre end gamle.

Men først er der selve materialet af rammen. Her er der først og fremmest følgende tre typer:

 

Trævinduer

Det klassiske valg, som både er godt og holdbart, hvis vinduerne er produceret rigtigt. Og som også er det, der passer, når gamle huse skal fornys. Træ skal imidlertid vedligeholdes, så malerpenslen skal findes frem med jævne mellemrum.

Mange trævinduer har aluminiumslister i bunden af vinduet for at undgå rådskader, da det er her, regnvandet lægger sig.

 

Træ med aluminium

En anden måde at producere vinduer på – uden at gå på kompromis med at bruge træ – er kombivinduerne træ/aluminim. Her er vinduet beklædt med en tynd aluminiumsbelægning udvendigt, og den er ikke lige så modtagelig for vejr og vind som det rene træ. Beskyttelsen er simpelthen større. Aluminium kan/skal også males, men slet ikke så ofte som rent træ. Her er almindelig vask som regel nok.

Plastik

Der fremstilles også vinduer helt uden brug af træ. Det er plastvinduer, typisk forstærket med stål.

Disse vinduer bliver af mange betegnet som stort set vedligeholdesesfrie. De kan dog godt blive beskidte, men så er det et spørgsmål om brug af vand og sæbe frem for maling og/eller træbeskyttelse.

Tjek dog hos producenten, for nogle anbefaler, at vinduerne bliver behandlet med et plastplejemiddel mindst hvert andet år.

Læs også: Tjek sprækkerne om sommeren.

Opmåling er ikke nemt

Når du bestiller vinduer og døre, så er der rigtig mange mål og begreber, du skal have styr på, inden du sender de præcise mål til fabrikken. Du kan sikkert få råd og vejledning til denne opmåling, hvor der ikke alene skal tages hensyn til hullets højde og bredde, men også til fx isoleringstykkelse, højre- eller venstrehængt og bundstykketykkelse.

Så du skal være meget, meget sikker på, at du har styr på det, når du vælger at gøre det selv. Det sker ofte, at der bliver leveret vinduer i forkerte mål, og det er sjældent fabrikantens skyld. Fejlen er næsten altid i opmålingen.

Så det bedste valg er at lade leverandøren selv måle op. Så er det heller ikke dig, der hænger på udgiften, hvis der er sket en fejl.


One Response

  1. […] Læs også: Derfor skal du ikke selv tage mål til dine vinduer. […]