Sådan reparerer du tagrenden

udgivet i Huset ude | 1

Tagrenden er husets indbyggede sikkerhed for at forhindre vand i at løbe ned langs husmuren - så den skal være tæt

Hvis tagrenden er skæv, så løber vandet et forkert sted hen. Her er det helt åbenlyst, men på andre tagrender skal du sætte vaterpasset på eller bare holde øje med, om vandet løber væk eller mod nedløbsrøret.
Hvis tagrenden er skæv, så løber vandet et forkert sted hen. Her er det helt åbenlyst, men på andre tagrender skal du sætte vaterpasset på eller bare holde øje med, om vandet løber væk eller mod nedløbsrøret.

Dine tagrender på huset forhindrer ikke alene, at du får vand i hovedet, når du går ud af døren. De sørger også for, at der ikke løber vand ned langs huset med risiko for sætningsskader.

Så der er god fornuft i at få repareret tagrenderne, hvis der kommer huller, hvis de hænger skævt eller hvis hældningen er forkert.

Løber vandet over, er det dog slet ikke sikkert, at det er tagrenden, der er noget i vejen med. Noget så simpelt som at fjerne blade kan gøre underværker.

Læs også: Til kamp mod bladene med toiletbørsten.

Men er det en reparation, der er nødvendig, så får du her et par tips.

 

Hældningen skal være korrekt

Tagrenden skal helst ikke stå med vand i, når det ikke regner. Så udover at blade skal fjernes et par gange om året, så er det vigtigt, at renden hælder ned mod afløbsrøret. Reglen er, at renden skal hælde ca. 1 procent. Det vil sige et fald på en centimeter for hver 10 meter.

Har du mistanke om, at hældningen er forkert, så tjek med et vaterpas.

Ét er hældningen på langs af taget, noget andet er hældningen ind mod eller væk fra huset. Her skal hældningen være det sidste – altså væk fra huset, for ellers risikerer vandet at løbe ned af husmuren, hvis det løber over.

Det er faktisk muligt at bukke rendejernene både op og ned, og det er klart nemmest, når tagrenden er taget af.

 

Huller skal repareres i sommerhalvåret

Det kan være en kold ”fornøjelse” at fjerne blade og kviste fra tagrenden, hvis du gør det om vinteren, men det er ikke den eneste grund til, at det er fornuftigt at reparere eventuelle huller om sommeren. Det er nemlig sådan, at temperaturen typisk skal være over 15 grader for at tætningsmasse eller lappegrej sidder fast. Så tjek brugsanvisningen på produktet. Under alle omstændigheder skal området omkring hullet renses godt med stålbørste, ståluld eller lignende og tørres rigtig godt.

Men kan du huske, hvor hullerne er? Hvis ikke, så tøm tagrenden for blade og spul efter. Dæk herefter hullet til nedløbsrøret og brug vandslangen til at hælde vand i tagrenden. Så opdager du hurtigt, hvor det drypper.
.

Når enden er god. . .

Hvis selve tagrenden er tæt, så kan der alligevel godt løbe utilsigtet vand ud – nemlig for enderne. Endestykkerne kan være slidte eller bare lidt utætte. Det er muligt at købe helt nye endestykker at sætte på, men du kan faktisk også fuge med silikone.

Udskiftning behøver ikke være dyrt og svært

Er tagrenderne simpelthen for slidte, så er en udskiftning ikke nødvendigvis en dyr og meget svær operation. Det kan være, at det ”bare” er selve tagrenderne, der skal skiftes – og ikke alle de hængsler (rendejern), tagrenderne hænger på.

I det tilfælde kan du nøjes med at købe og opsætte nye tagrender og nedløbsrør. Eller du kan få en fagmand til det.

Det kan godt være, at rendejernene er lidt rustne, men er de solide, er der ingen grund til udskiftning. For at gøre dem pæne kan du købe nogle særlige dækkapsler, så også de ser nye ud.


One Response

  1. […] Læs også: Hvor varmt skal det være, før jeg kan reparere hullet? […]