Du kan selv skubbe de løse teglsten på plads

udgivet i Huset ude | 2

Der er forskel på nye og gamle tage – de gamle skal tjekkes ekstra grundigt på undersiden

Hvis en teglsten ligger skævt, kan man ofte selv skubbe den på plads.
Hvis en teglsten ligger skævt, kan man ofte selv skubbe den på plads.

Når du skal tjekke dit tag, så er der nogle råd, der gælder alle typer tag – men hver enkelt tagtype har også sine egne styrker og særlige ting, du skal være opmærksom på i forhold til god vedligehold.

Læs også: Sådan tjekker du dit tag.

 

Her får du lidt viden om, hvad der er specielt omkring tegltag:

 

Løse teglsten

Teglsten kan forskubbe sig fx ved kraftige vindstød. Har en teglsten forskubbet sig på dit tag, og er den ikke gået i stykker, så kan du ofte bare skubbe den på plads igen. Ud over de anbefalede to gennemgange af taget årligt, er det derfor en god idé at kigge efter forskubbede eller beskadigede tegl, når der har været storm eller skybrud.

For at få en løs teglsten til at sidde ordentligt kan det være nødvendigt at klæbe den sammen med en af de andre tagsten. Det kan du sagtens gøre selv ved at ”lime” den med tagstensklæber, som du kan købe i et almindeligt byggemarked.

 

Hul indefra

Oppe på loftet kan du tjekke, om der kommer lys ind. Gør der det, så er der forsvundet noget cement i samlingerne. Det kaldes ”understrygning” og sådan er taget lavet på de fleste ældre huse.

Understrygningen forhindrer, at der kommer regn og sne ind, og er den forsvundet flere steder, så skal den hurtigst muligt erstattes. Det er der flere løsninger på. Mest almindeligt er igen at bruge cement, men også fugemasse eller et specialbånd kan bruges.

I nyere huse er der i stedet et undertag. Det er en slags presenning eller dug, som bliver spændt ud UNDER hele taget, men OVER spærene, så evt. vand, der trænger ind, løber væk igen uden at skade på isolering eller selve tagkonstruktionen.

Læs også: Sådan forlænger du levetiden på et eternittag.

Brug øjnene

Har du et højt hus eller et tag med meget høj rejsning, så kan du nedefra have problemer med se, om der er løse teglsten.

Har du et tagvindue, så har du her en oplagt mulighed for at komme tættere på, men herfra kan du næppe se hele taget. En kikkert er derfor en mulighed eller det kan også være et kamera med en god zoom.


2 Responses

  1. […] Læs også: Lim kan være nødvendigt på et tegltag. […]

  2. […] Læs også: Du kan selv skubbe de løse teglsten på plads. […]