Gør haven sommerferieklar

udgivet i Haven | 0

Sådan gør du haven klar inden sommerferien, så den er i live, når du kommer hjem

Lad en nabo eller ven tage blomster til buketter, mens du er væk.

Inden du tager på ferie, bør du give ukrudtet den store lugetur. Fjern alt ukrudt – især det, som er i blomst og derfor snart afgiver frø. Fjern eller forsegl poserne med det fjernede ukrudt, så der ikke er nogen frø der slipper ud.

Dæk jorden med bark/flis eller blot afklippet græs, rabarberblade eller andet, der kan dæmpe ukrudtsspirernes vokseværk. Vand forinden, så jorden holder på fugten.

 

Planter i krukker – må hverken drukne eller tørre ud

Stil blomsterkrukkerne et skyggefuldt sted, hvor det ikke blæser, så de hverken tørrer ud eller vælter. Fjern også underskåle i tilfælde af megen regn, så planterne ikke står og sopper i vand og rødderne drukner.

Hvis du ikke har sørget for at få en havepasser til at komme og vande, er det bedst at installere en form for selvvandingssystem. Du kan købe krukker til selvvanding, men du kan også lave dit eget vandingssystem ved hjælp af en plastflaske, som du fylder med vand, prikker huller i låget og stikker ned i jorden. Nu kan planten trække vand fra flasken efter behov.

Læs også: Giv træterrassen et nyt liv.

 

Blomster – klip ned, så de spirer igen

Klip roserne, så de kan bruge kræfter på at sætte nye blomster (gød bagefter). Klip de stauder, der er færdige med at blomstre, ned. Er du væk i lang tid, kan du invitere naboen til at plukke buketter. Så får naboen noget at glæde sig over, og du får nipset blomster væk, så dine planter spirer i stedet for at gå i stå.

 

Græsplæne – må ikke være helt kort

Slå græsset umiddelbart inden du tager afsted, men sørg for, at plænen ikke er helt kortklippet, for så bliver den sårbar over for eventuel tørke. En klippehøjde på 4-5 cm gør, at græsset skygger lidt for rødderne. For at undgå udtørring er det også bedst at lade afklippet græs blive liggende på plænen, så det holder på fugt og næring.

 

Køkkenhaven – tynd ud og vand

Tynd ud i gulerødder, kartofler og lignende inden du tager afsted, og vand aftenen før. Giv eventuelt naboen carte blanche til at forsyne sig, så grøntsagerne ikke går tabt. Har du en stor køkkenhave, bør du alliere dig med en havepasser eller installere en form for selvvandingssystem. Klip også krydderurterne tilbage, så de har nye friske skud, når du kommer hjem.

 

Bærbuske - accepter, at du måske misser høsten

Det er selvfølgelig ærgerligt at komme hjem og opdage, at fugle har plyndret de frugtbuske, du havde glædet dig til at nyde høsten af. Men lad alligevel være med at dække dem ind i net. Småfugle kan sidde fast i nettet, og pindsvin kan vikle sig ind i det. Hvis du skal være væk, lige når bærrene er modne, kan du enten bede en nabo høste for dig eller simpelthen acceptere, at i år kom bærrene havens dyr til gode.

Fjern overskydende ting fra haven

Der er ingen grund til at have parasol og markiser ude, når du alligevel er væk. Pak dine udemøbler sammen og stil dem i læ og ly for regn. Har du legetøj i haven i form af fx badminton-net og trampoliner, så fjern nettet/dugen, så de ikke fanges af vind. Ud over at gå i stykker, kan disse ting ved en storm gøre skade på hus og - i særlig uheldige tilfælde - forbipasserende.

Læs også: Forbered dig inden stormen.

Gør det nemt for havepasseren

Har du været forudseende nok til at få en havepasser til at kigge forbi i ny og næ, så gør det nemt for hende at finde haveslange, vandkande og redskaber. Stil det hele frem et aftalt sted – selvfølgelig i ly for vejr og vind.