Giv træterrassen nyt liv

udgivet i Haven | 3

Terrassen holder i mange år, hvis du giver den lidt kærlig behandling

Villatips-terrasse-4-604x320

Har du en udendørs terrasse med trægulv, så kan du forlænge levetiden på det og samtidig gøre terrassen meget pænere. Betingelsen er, at du en gang om året bruger 3-4 timer på rengøring og oliering.

Terrassen bliver udsat for hårdt vejr året rundt. Hård slagregn, sne, frost og kraftig sol øger risikoen for fugtskader og for at træet tørrer ud. En god afrensning og behandling med olie er derfor rigtig godt.

 

Tjek søm og skruer

Først skal terrassen gøres ren. Start med at feje med en stiv kost – og kom også gerne ned mellem brædderne.

Tjek søm og skruer hele vejen rundt. Nogle af skruerne skal måske lige have en tur med skruetrækkeren for at de kommer helt ned i træet. Er det samme tilfældet med søm, så skal du have fat i en såkaldt ”dyknagle” – det er en lille tynd metalting, tykkere end et søm og med en flad ende. Du holder den ene ende mod sømmet og banker med en hammer i den anden ende, så sømmet kommer ned i niveau med brædderne – ikke længere.

 

Brug trærens – men pas meget på

Rens herefter træet med terrasserens, som du køber i et byggemarked. Vær opmærksom på, at væsken sikkert er meget giftig, så hold børn og dyr væk – og pas på med sprøjt, for trærens kan ødelægge tøj og planter og er giftig for huden. Brug i hvert fald beskyttelseshandsker og beskyttelsesbriller.

Følg anvisningen på flasken. Det kan være, at du skal påføre endnu en trærens efter den første for at neutralisere giftene i den første. I så fald er det vigtigt, at begge typer trærens er fra samme producent. Ellers risikerer du at blande stoffer, som kan udvikle giftig gas.

Smør olie på i hele længder

Måske er det nødvendigt at slibe gulvet en smule, for at det er mere behageligt at gå på – det vurderer du selv.

Dernæst skal du behandle med olie. Spørg farvehandleren, hvad du skal bruge. Det kommer nemlig an på træsorten og om træet er trykimprægneret.

Smør olie på brædderne i hele længder. Hvis du holder pause midt på et bræt, så risikerer du grimme overgange. Hvis træet er meget tørt, så skal du evt. give det to gange, men lad første omgang tørre ordentligt først. Du kan se på dåsen, hvor lang tørretiden typisk er.

Læs også: En højtryksrenser kan ødelægge dine fliser - der er andre muligheder.

Træet skal være tørt

Giv ikke terrassen olie, hvis træet ikke er tørt nok, for så risikerer du at indkapsle fugten og det kan give rådskader. I et byggemarked kan du købe en fugtighedsmåler – de fås i alle prislejer helt ned til omkring 100 kr.

Fugtighedsmåleren skal vise under 15, når du går i gang med oliebehandling.


3 Responses

  1. […] Læs også: Sådan giver du træterrrassen et nyt liv. […]

  2. […] Læs også: Giv træterrassen et nyt liv. […]

  3. […] Læs også: Giv træterrassen et nyt liv. […]