Dræbersnegle – haveejernes største plage

udgivet i Haven | 0

Uanset, hvem du spørger, så har de et godt råd mod dræbersnegle. Men hvad virker, og hvad er spild af tid? Villatips.dk har set nærmere på nogle af de mange råd.

Godt tip! Brug handsker, når du indsamler dræbersnegle. De kan være inficeret med bl.a. coli- og listeriabakterier.

Iberiske skovsnegle eller dræbersnegle er brune, slimede snegle, som enhver haveejer frygter, fordi de stort set er altædende. Og har de først invaderet din have, er det nærmest umuligt at slippe af med dem igen. Har de endnu ikke gjort deres indtog, er det en god idé at forebygge.

Indsamling er den bedste metode

Der er flere metoder, du kan benytte for at holde dræbersneglene ude af din have, men det er meget få, der er dokumenteret som effektive. Ifølge snegleforsker Stine Slotsbo, Aarhus Universitet er der kun én ting der ser ud til at have en gavnlig effekt, og det er indsamling.  Både snegle og æg skal indsamles – og gerne dagligt.  Æglægningsperioden er primært i august og september, men vokser sneglene hurtigt er de kønsmodne allerede i juni og juli. Du kan derfor med fordel starte indsamlingen allerede i foråret.

En snegl kan blive til flere hundrede

Hver snegl lægger op mod 400 æg på en sæson. Det er disse små snegle, der overvintrer og plager din have året efter. Kig efter de små mælkehvide æg i tæt bladmasse ved jordniveau, gamle træstubbe, kompostbunker, grenaffald, urtepotter, under brædder og sække samt hulrum i jorden. Både snegle og æg aflives bedst og mest humant ved at lægge dem i en spand og overhælde dem med spilkogende vand. Alternativt kan du klippe sneglene over.

Sådan forebygger du dræbersnegle i haven

5 gode råd:

  1. Når du køber eller får nye planter foræret, kan der være æg eller små snegle i jorden, som kan inficere din have. Så kig godt efter inden du planter nyt.

  2. Hvis der er dræbersnegle i kvarteret, så slå dig sammen med naboerne. Hvis I ikke er fælles om at bekæmpe sneglene, kan de hurtigt sprede sig fra have til have, og så er dit arbejde spildt.

  3. Opsæt sneglehegn. Det kan være dyrt at sætte rundt om hele haven, og du risikerer også at holde de alm. havesnegle ude, men du kan med fordel sætte sneglehegn rundt om køkkenhaven. Sørg for, at der ikke er græsstrå mv., der hænger ind over, for så kan sneglene forcere hegnet.

  4. Lad jorden mellem dine planter være bar. Dræbersnegle har svært ved at snegle sig over bar, tør jord.

  5. Se efter snegle eller æg i komposten, inden du bruger jorden herfra i bedene.

Husk!…at vaske dine grøntsager. Kan du se spor af snegleslim, så smid grøntsagerne ud, da de kan være inficeret med bakterier.

Når haven er invaderet

Er skaden sket, og har dræbersneglen allerede fundet vej til din have, er indsamling af snegle og æg som nævnt mest effektivt. På en halv time kan du indsamle langt flere snegle og æg, end du kan ved at opsætte fælder. Vil du alligevel forsøge dig med nogle af de mange råd på nettet, kan du f.eks. prøve at sætte kobbertråde om bede, kobbertape om krukker, ølfælder, smide kaffegrums i bedene eller plante hvidløgsplanter. Ølfælder må dog kun bruges som lokkemiddel. Hvis sneglene ligger og drukner, er det i henhold til dyreværnsloven ulovligt. Det kan være fristende at anvende sneglegift som Ferramol, problemet er bare, at det også virker mod alle andre snegle i haven. Salt kan heller ikke anbefales, da det ødelægger belægninger og planter og formentlig også er ulovligt i henhold til dyreværnsloven.