Sådan bliver dine gamle fliser flotte som nye

udgivet i Haven | 1

Har du ukrudt og flisepest på dine fliseområder, så får du her nogle gode råd til hvad du kan gøre og hvad du IKKE skal gøre

 

Fliser angrebet af alger og flisepest giver et trist udtryk...
Fliser angrebet af alger og flisepest giver et trist udtryk...

 

...men efter en behandling liver haven gevaldigt op igen.
...men efter en behandling liver haven gevaldigt op igen.

Hvis fliserne omkring huset er fyldt med ukrudt, mos og måske endda alger og flisepest, så synes du sikkert, at det forringer oplevelsen i haven og på terrassen.

Er det ”bare” ukrudt og mos, der er problemet, så gælder det om at starte fra en ende af. Brug en gammel skruetrækker eller en krum metalfugerenser, som du kan købe i et have- eller byggemarked. Du kan også sætte et søm i enden af et kosteskaft og bukke det 90 grader, så behøver du oven i købet ikke at kravle på knæ.

Når ukrudtet er fjernet, så kan du gøre dig selv en rigtig stor tjeneste ved at have noget fugesand liggende, som du smider på fliserne og fejer grundigt ned i furerne. Gør du det, så kan du nedbringe antallet af gange, hvor du skal gentage lugningen. Men bemærk, at det skal være den særlige fugesand. Almindelig strandsand virker ikke ordentligt.

Læs også: Sådan giver du træterrrassen et nyt liv.

 

Risikofyldt gør det selv arbejde

Det var ukrudtet. Nu kommer vi til flisepesten, hvor løsningen ikke er lige så enkel. Går du i byggemarkedet eller søger på nettet, så finder du både midler og råd om, hvordan du klarer problemet med brug af forskellige kemikalier og/eller rensning med sand og evt. brug af en højtryksrenser.

Rensning med sand, som du fejer hårdt mod fliserne, er umiddelbart den mest skånsomme, hvorimod brug af kemikalier og højtryksrenser kan være lidt risikofyldte – uden at der er nogen garanti for, at de virker. Slet ikke på lang sigt. Kemikalierne er noget giftigt stads, så du skal både sørge for, at du selv er godt tildækket, og også holde børn og dyr på behørig afstand, indtil fliserne er godt vasket rene igen med vand.

Højtryksrenseren – specielt hobby-renserne – giver måske et flot resultat lige umiddelbart, men du risikerer at få problemet dobbelt igen, fordi højtryksrenseren smadrer overfladen og gør den mindre modstandsdygtig.

Skånsomt fagarbejde

Så mod flisepest er en fagmands tilstedeværelse det absolut mest anbefalelsesværdige.

Fagmandens maskiner simpelthen bedre end de billige højtryksrensere, vi som private køber. De kan justeres bedre og bruger i visse tilfælde damp sammen med algebehandling og rensning og er dermed betydeligt mere skånsomme.

Ofte anbefaler fagmanden en form for imprægnering efterfølgende, så fliserne er bedre beskyttede.

Brug fagmandens
garanti

Hvis du vælger at “udlicitere” opgaven med flisepest til en fagmand i stedet for selv at kaste dig ud i arbejdet, så er det en rigtig god idé at vælge en fagmand, der har en garantiordning. Det kan fx være 10 år.

De forskellige leverandører har forskellige behandlingsmetoder, men garantien er en sikkerhed for, at de holder, hvad de lover.

Sørg for at tage billeder af terrassen, før arbejdet går i gang og også efter. Så har du dokumentation, hvis det skulle være nødvendigt at gøre brug af garantien.


One Response

  1. […] Læs også: En højtryksrenser kan ødelægge dine fliser – der er andre muligheder. […]