Det kan være en god forretning at forbedre dit energimærke. Det kan betyde en stigning i boligens friværdi og gøre den mere attraktiv på markedet. Det kan også reducere dine udgifter til varme og el. Og så vil miljøet naturligvis takke dig for at spare på energien
Energimærket viser husets energiforbrug. Jo lavere energiforbruget er, jo bedre energimærke har huset. A er det bedste mærke og G er det dårligste. Se illustrationen, der viser hvor meget salgsprisen kan stige, ved at gå en energiklasse op.
Disse huse har oftest dårligt energimærke
Ældre huse fra 1960’erne eller 70’erne har ofte en dårlig energimærkning. Faktisk har hele 48 % af huse i Danmark energimærke E, F eller G (Kilde: Bolius). Det kan blandt andet skyldes dårlig eller manglende hulmursisolering.
Et dårligt energimærke gør huset mindre attraktivt, da købere i dag efterspørger et miljørigtigt hus. Men selv om huset ikke skal sælges eller udlejes, kan der stadig være store fordele ved at energioptimere. Det kan nemlig betyde en stigning i friværdien, lavere månedlige udgifter, og et hus der er bedre for miljøet. Der er altså mange gode grunde til at gå i gang med at energioptimere.
Sådan forbedres energimærket
Der er flere måder at gøre huset mere energibesparende. Her er de vigtigste steder at starte:
- Isolering: Tjek isolering af loft, tag, hulmur samt omkring vinduer og døre. Hvis det trækker ind med kold luft, risikerer man at fyre for gråspurvene. Med andre ord gælder det om at holde varmen inden døre.
- Besparende kilder til opvarmning: Opvarmningen af boligen står for hele 40 % af det samlede energiforbrug. Overvej evt. muligheden for en varmepumpe, eller en solfanger til at varme vandet op.
Læs også: Der er penge i luften.
- Vinduer: Du kan vælge at skifte til lavenergiruder, der isolerer tre gange så godt som termoruder. Hvis ikke budgettet eller tiden er til at få skiftet vinduerne lige nu, kan du komme langt med udskiftning af tætningslister.
Få hjælp til energimærket
Er du i tvivl om energimærket på af dit hus, og hvor du evt. skal sætte ind for at energioptimere, kan du få en professionel vurdering af en fagmand. Han kan samtidig give et bud på, hvilket energimærke det er muligt at opnå i netop din bolig.
Vidste du, at:
- Et energimærke er gyldigt i fem år
- Et hus skal energimærkes hvis det er over 60 kvadratmeter og skal sælges eller udlejes
- Energimærket gør det nemt for køber eller lejer at sammenligne boliger
Du kan få professionel hjælp til at afklare, hvordan dit hus kan blive mere energibesparende.