Her er tegnene på dårligt indeklima

Fugt giver grobund for svamp og råd, som giver et dårligt indeklima. Fugtskader viser sig ofte som mørke skjolder på vægge, loft eller gulv. Læs, hvordan du opdager fugten i tide og undgår den fremover

Indeklima_KATfoto_604x320

Et dårligt indeklima kan være skadeligt for både dig og din pengepung. Udover en lang række fysiske gener, så kan et dårligt indeklima også medføre dyre skader på din bolig.

 

Tegn på dårligt indeklima

Det er ikke altid, du selv kan se tydelige tegn på et dårligt indeklima. Men fugt, råd, skimmelsvamp, sorte pletter på vægge og lofter bør få alarmklokkerne til at ringe. Herudover skal du være opmærksom på træk fra døre og vinduer, kolde vægge og indendørs aktiviteter som madlavning, tørring af tøj mv.

 

Er kondens i vinduerne tegn på dårligt indeklima?

Dug og kondens i vinduesrammen er ikke nødvendigvis et tegn på dårligt indeklima. Ofte oplever vi det i vinterhalvåret om morgenen i soveværelset, på badeværelset eller når vi har gæster og er samlet i en varm stue.

Det er helt naturligt og kan klares med udluftning samt ved at aftørre vinduet med en tør klud. Herved hindrer du også, at kondensen udvikler sig til råd og skimmelsvamp.

Oplever du derimod dug og kondens i vinduesrammerne døgnet rundt, bør du bl.a. kigge på dine vaner omkring udluftning, eller se efter andre tegn som kolde vægge, træk fra vinduer m.v., inden det forårsager skade på din bolig.

Læs også: Nye vinduer - hvilke ruder skal du vælge?

 

Hvornår bør du kontakte en fagmand?

Når først, skaden er sket, og der er mørke skjolder på vægge, loft eller gulv, skal du reagere med det samme.

Det er altid en vurderingssag, om du selv kan fjerne skimmelsvampen, da det kommer an på det angrebne område, og hvor i huset svampen sidder. Som tommelfingerregel kan du selv fjerne skimmelsvamp i beboelsesrum, hvis det angrebne område er mindre end 20 cm2 – og i loftrum, hvis området er mindre end to m2. Er det angrebne område større, bør du kontakte en fagmand.

Læs også: Efterisolering af vægge - hvad kan lade sig gøre hos dig?

 

Sådan fjerner du selv skimmelsvamp

Hvis det er et mindre område, der er angrebet, kan du selv prøve at fjerne skimmelsvampen med et svampemiddel, som kan købes i byggemarkeder. Du kan også forsøge med Rodalon eller klorin. Vær dog opmærksom på, at klorin bleger og kan afgive giftige dampe, hvis det blandes med andre rengøringsmidler.

Vigtigt at fjerne årsagen

Det er ikke nok at fjerne skimmelsvampen. Det er vigtigt at finde og fjerne årsagen til, at svampen er opstået, da du ellers vil få problemer med den igen. Ofte skyldes forekomst af råd og skimmelsvamp fugtskader forårsaget af kuldebroer, utætheder og manglende isolering. Det kan derfor være en god idé at få lavet et professionelt hustjek, så du kan se, hvor der er utætheder eller behov for efterisolering. Flere tagvirksomheder udfører gratis hustjek.

 

Et godt tip!

Har du dug og kondens i soveværelsesvinduet om morgenen?

Så sørg for at lufte ud og aftørre vinduesrammen, så det ikke udvikler sig til råd og skimmel.

Ni tips til bedre indeklima

Du kan selv gøre en del i det daglige for at forbedre dit indeklima.

  1. Sørg for at lufte ud med gennemtræk tre gange dagligt i ca. 10 min.
  2. Gør rent mindst en gang om ugen og hovedrent to gange årligt
  3. Undgå tobaksrøg og stearinlys indenfor
  4. Brug emhætte og luft ud, når du laver mad
  5. Hæng vasketøjet til tørre udenfor eller brug tørretumbler
  6. Sluk elektriske apparater, når du ikke bruger dem (PC, printer, TV mv.)
  7. Sørg for at have samme rumtemperatur i alle værelser - og gerne 20-22 grader
  8. Luft ud, når du har været i bad, og luk døren til badeværelset, når du bader
  9. Åbn døren til soveværelset om natten

Kilde: CISBO: ”Indeklima og sundhed i boliger” udgivet af Realdania.