Efterisolering af vægge – hvad kan lade sig gøre hos dig?

udgivet i Energi og varme | 2

Det oplagte valg til isolering kan lade sig gøre i mange ældre huse

Er der hulmur i dit hus, og er den udnyttet med en ordentlig isolering. Det kan det godt betale sig at undersøge.
En hulmursisolering er den billigste og nemmeste måde at efterisolere husets vægge på.

Har du et ældre hus, så vil en efterisolering af hulmuren give både bedre indeklima og besparelse på varmeregningen. Der er flere måder at gøre det på - måske er dit hus et af dem, hvor den nemmeste løsning kan lade sig gøre.

Læs også: Kan din bolig holde varmen.

Hulmursiolering – den nemme løsning

Mange ældre huse har en hulmur, uden isolering eller med for lidt isolering. Her er hulmursisolering en nem og økonomisk løsning. Ofte tjener en hulmursisolering sig hjem på få år, da udgiften er lav og besparelsen høj. Udnytter du håndværkerfradraget er besparelsen endnu større.  

Til en hulmursisolering skal du have professionelle på banen. For at komme ind til hulmuren bores der huller i nogle fuger, eller der løsnes enkelte mursten. Efterfølgende blæses Isoleringsmaterialet ind med en slange, og fordeles jævnt i hulmuren. Til slut lukkes fugerne, og mursten sættes på plads, og der vil ikke være spor. Fordelene ved hulmurisolering vil kunne mærkes med det samme i form af et bedre indeklima.

Et isoleringsfirma vil kunne fortælle dig, om dit hus har hulmur. Med et særligt kamera kan de se, hvad der er i hulmuren, så du kan få den optimale isoleringsløsning. Du kan også få besøg af en energirådgiver, der kan give råd og vejledning om andre tiltag, som kan resultere i besparelser eller bedre indeklima. 

Der kan være forskel på de isoleringsmaterialer firmaerne bruger, vær derfor opmærksom på om dokumentationen er i orden. Nogle firmaer bruger uvildig kontrol fra fx Rockwool til at kontrollere og sikre, at isoleringen er udført korrekt. Dokumentationen er vigtig den dag huset skal sælges, da dit hus har forbedret sit energimærke og derved er steget i værdi.

Isolering af ydervæg – hvis facaden er dårlig

Isolering af ydervæggen kræver lidt flere overvejelser end en hulmursisolering. Isolering af ydervægge kan være nødvendig, hvis facaden er dårlig og derfor ikke kan hulmursisoleres. Det er en dyrere og mere besværlig løsning, der kan forandrer husets udseende og du undgår ikke lidt byggerod. Så find først ud af, om dit hus har en hulmur at isolere, inden du kaster dig over ydervæggene.

Udover økonomi og husets udseende er der et par andre ting du skal være opmærksom på, hvis du vælger at få isoleret ydervæggene:

En tykkere mur kan gøre lysindfaldet fra vinduerne. Typisk rykkes vinduerne med ud til ydervæggen, som en del af processen. He vil der i nogle tilfælde være behov for nye vinduer.

Er tagets udhæng for lille er det ikke muligt med en isolering af ydervæggene, dd der skal være plads til udvidelsen under taget.

 

Isolering af indervæg – vær opmærksom

Ved isolering af indvendige vægge kan du nøjes med at isolere i de rum, der er koldest. Det lyder umiddelbart som en hurtigere og nemmere løsning at sætte isolering på indervæggen, men vær opmærksom på at der kan være nogle udfordringer når der skal sættes en gipsvæg, og isolering, uden på den eksisterende væg.

Læs også: Kig på dit hus som fru Frost og hr. Blæst.

Ved isolering af indervægge skal du være særlig opmærksom på dampspærren. Det er vigtigt at kulde og varme er adskilt af tykt folie inde i isoleringen, ellers kan der opstå fugtproblemer, som kan resultere i råd og svamp. Selv et mindre hul i en dampspærre kan give problemer, derfor er det vigtigt at arbejdet udføres korrekt.
El-installationer kan også blive en udfordring. Her er det vigtigt at få en elektriker til at udføre arbejdet i forhold til brud på dampspærre og gældende lovgivning.

Så søg professionelt råd, få evt. et isoleringsfirma til at klare opgaven og få en grundig snak med dem om el-installationer og dampspærre.

Måling med termografi

Det er en god idé at tage kontakt til en energirådgiver eller en byggesagkyndig, hvis du vil vide hvor stort varmetabet er i dit hus.

I vinterhalvåret kan du få udført en måling med et varmefølsomt termografikamera, der viser de steder hvor varmen uhensigtsmæssigt slipper ud. For at få et retvisende billede er det vigtigt, at der er stor forskel på inde- og udetemperatur. Udetemperaturen skal helst ligge under 10 grader.


2 Responses

  1. […] Læs også: Sprøjt forbedringer ind i huset. […]

  2. […] Læs også: Sprøjt forbedringer ind i huset. […]