Termografi afslører mere end utætte vinduer og dårlig isolering

Mange boligejere kan spare på varmen i vinterhalvåret. Termografi kan give dig et overblik over hvor varmen slipper ud - og det er ikke umiddelbart altid de steder du tror.

Tommelfingerregel: Hvis dit hus er mere end 35 år gammelt, kan det svare sig økonomisk at energiforbedre.
Tommelfingerregel: Hvis dit hus er mere end 35 år gammelt, kan det svare sig økonomisk at energiforbedre.

Det er derfor en god idé at få foretaget en termografisk undersøgelse for at se, om huset trænger til isolering eller til at blive tætnet. En efterisolering af huset giver nemlig både en besparelse på varmeregningen og et bedre indeklima.

 

Termografi afslører utætheder

En termografering er en varmeteknisk målemetode, der med et temperaturfølsomt kamera viser, hvor varmen slipper ud af huset, eller kulden slipper ind - såkaldte kuldebroer, utætheder og manglende isolering. Måske har du allerede en idé om, at dit hus er utæt, fordi det trækker fra døre og vinduer, eller der er mørke striber på lofter og vægge, men undersøgelsen kan også vise, om:

  • der er kolde overflader, hvor der dannes kondens med risiko for skimmelsvamp
  • utætheder i varmesystemer, der kan forårsage råd og svamp
  • gulvvarmen fordeles bedst muligt i huset
  • elinstallationer er korrekt udførte
  • skadedyr har ødelagt isoleringen.

 

Få overblik over hvor du kan energioptimere

Fordelen ved termograferingen er, at du ikke behøver at brække gulve eller vægge op for at undersøge, om isoleringen er i orden. Det temperaturfølsomme kamera angiver, hvor der er varmetab og behov for energiforbedringer.

 

Udbedring giver varmebesparelse og bedre indeklima

Den termografiske undersøgelse viser altså, hvor det bedst kan betale sig at efterisolere eller tætne huset. Og med en udbedring af kuldebroer får du som boligejer en besparelse på varmeregningen. Herudover forbedres indeklimaet også, da kuldebroer i huset giver træk og risiko for skimmelsvamp, fugt, kondens og mug.

 

Bør foretages af fagfolk

Du kan i princippet selv leje et termografisk kamera og foretage den termografiske undersøgelse, men da det er svært at tolke resultaterne af målingen, anbefales det at få en certificeret energirådgiver til at foretage termograferingen.  En professionel rådgiver kan samtidig vejlede om, der er behov for energiforbedringer, og om det økonomisk kan svare sig at efterisolere eller tætne boligen. Er dit hus mere end 35 år gammelt, vil det erfaringsmæssigt økonomisk kunne betale sig at energiforbedre huset. I nyere huse er det ofte ikke nødvendigt og vil heller ikke kunne svare sig økonomisk.

 

Hvornår udføres termograferingen?

Der skal være forskel på temperaturen ude og inde for at lave en termografering. Undersøgelsen foretages derfor i vinterhalvåret i perioden fra november til april, hvor udendørstemperaturen typisk er under 10 grader.

Gratis tjek og håndværkerfradrag

Nogle virksomheder tilbyder gratis hustjek med termografi. Der er derfor penge at spare, hvis du kontakter en af disse virksomheder. Herudover er der i 2017 håndværkerfradrag for håndværksydelser på op til kr. 12.000 i forbindelse med energirådgivning til energiforbedringer og energibesparelser som f.eks. isolering.

3 gode grunde til termografering af boligen:

  • kendskab til kuldebroer, utætheder og manglende isolering
  • vurdering af, om det kan betale sig at udbedre utæthederne
  • besparelse på varmeregningen og bedre indeklima ved efterisolering og tætning.