Nye vinduer – hvilke ruder skal du vælge?

udgivet i Energi og varme | 2

Kravene til nye ruder stiger og stiger – og det gør kvaliteten heldigvis også

Nye ruder skal leve op til højere og højere energikrav
Nye ruder skal leve op til højere og højere energikrav.

Der er egentlig ikke så meget at betænke sig på, når du skal vælge nye vinduer. Kravene til energivenligheden stiger og stiger, og ruderne bliver tilsvarende bedre og bedre hele tiden.

Ruderne er som mange andre ting i hjemmet energimærket fra A til F, og det er som udgangspunkt ”A”, altså det bedste, du skal gå efter. I enkelte tilfælde, fx for at få ruder der passer til gamle huse, kan du af andre årsager gå på kompromis med lavenergi, men gå ellers efter ”guldet”. Der er mange penge at spare på lavenergiglas.

 

Belægning, kunststof og gas

De bedste energiruder, der også lever op til kravene efter år 2020, består i dag af tre lag glas, men der er andre faktorer, der spiller ind for at en rude er en energirude:

  • Selve glasset er med en særlig belægning, der sørger for at reflektere lyset på en sådan måde, at glasset modtager mere varme, end det afgiver
  • Materialet omkring rudens kant er i dag lavet af et kunststof, der ikke leder varmen så meget som aluminium, der tidligere var meget brugt
  • Luften mellem glassene er erstattet af en gasart, der holder langt bedre på varmen end luft

Læs også: 11 ting, du kan være generet af ved gamle vinduer.

 

Kuldebroer og støj

Udover energivenlighed har ruden også betydning for støj. Måske bor du et sted, hvor det kunne være rart med mere støjisolering fx fra en vej tæt på, mens andre ikke har det samme behov. Eller også vil du gerne have en særlig solafskærmning indbygget. Så det har også betydning for dit valg af rude.

Det kan være en fordel at få en energirådgiver på besøg. Måske kan alene udskiftning af ruderne gøre markant forskel, men det kan være, at hele vinduet skal udskiftes ved samme lejlighed, dels fordi vinduerne kan være slidte, fx på grund af råd, men også fordi en del af den kolde luft kommer ind via kuldebroer i siden af vinduet, og så får du ikke nok ud af kun at skifte ruderne.

Læs også: Derfor skal du ikke selv tage mål til dine vinduer.

En energirådgiver kan samtidig give gode råd til andre energiforbedringer i dit hus.

Søg mere information

Læs mere om energiruder på følgende, officielle hjemmesider:

www.sparenergi.dk – klik på ”Forbruger”, så får du en lang række informative menuer frem.

www.energivinduer.dk - Energistyrelsen og vindueindustrien

www.ens.dk - Energistyrelsen

Energiruder er termoruder, men ikke omvendt

Det kan lyde lidt kryptisk, men det er – med en lille forklaring - til at forstå alligevel: Energiruder er også termoruder, men termoruder er ikke nødvendigvis energiruder.

Termoruder består af flere lag glas med et rum imellem.

Hvis dette rum består af luft, så er det en gammeldags termorude.

Hvis rummet består af en gasart, der holder bedre på varmen, så er termoruden samtidig en moderne og langt bedre energirude.


2 Responses

  1. […] Læs også: Der skal gas i ruden for at gøre den god. […]

  2. […] Læs også: Nye ruder er markant bedre end gamle. […]