Sådan tjekker du nemt vinduets tætningslister

udgivet i Energi og varme | 5

Det kan spare dig for både træk og penge, hvis du sætter nye tætningslister på vinduer og døre

Et stykke papir kan give dit en rigtig god fornemmelse for, om et vindue eller dør skal have udskiftet tætningslister.
Et stykke papir kan give dig en rigtig god fornemmelse for, om et vindue eller dør skal have udskiftet tætningslister.

Hvis det er koldt ved vinduet, så er det ikke ensbetydende med, at selve vinduet ikke kan mere. Ofte kan du få rigtig meget ud af at skifte tætningslisterne.Men for at sige det lige ud: Det er der ikke ret mange, der gør, selv om virkningen kan være stor – ikke bare i forhold til varmeregningen, men i høj grad i forhold til træk.

Læs også: Kan din bolig holde varmen?

 

Papir-tjek

Hvordan finder du ud af, om dine vinduer og døre slutter tæt til karmen? Du kan selvfølgelig vente til en blæsende efterårs- eller vinterdag, for så mærker du trækken, men hvis du skal i gang med at skifte tætningslisterne, så er det bedre i varmere vejr. Derfor får du her et lille tip.

Du kan selv i stille vejr tjekke, om åbningen er stor nok til, at der skal gøres noget ved sagen. Åbn vinduet og læg et almindeligt stykke papir i klemme. Luk vinduet igen og træk så i papiret. Er der modstand, når du hiver i papiret, så er det tæt nok. Glider papiret derimod meget let, så er der noget at hente.

 

Mål sprækken

Den typiske tætningsliste er til at lime på. Der er mange forskellige typer, så du skal spørge i butikken, hvad der passer til dine vinduer eller døre. Du kan evt. tage billeder af karm og de nuværende tætningslister, men da noget af det vigtigste er størrelsen på sprækken mellem vindue og karm, så mød gerne op med målet på sprækken i butikken.

Den kan du måle ved brug af lidt modellervoks. Sæt et stykke i klemme vinduet og luk så. Voksen vil så blive trykket sammen til størrelsen på sprækken. Nu gælder det så om at finde en tætningsliste, der nogenlunde svarer til dette mål. Den skal helst være en smule tykkere, men ikke meget, for dels kan vinduet blive svært at lukke, dels bliver listen ødelagt og på sigt kan vinduet også risikere at lukke skævt.

Læs også: Nye vinduer er for tætte - se hvad du skal gøre.

Rens karmen

Overordnet set er der tre typer lister:

  • Skum – den billige, der ikke holder ret længe
  • Blødt gummi – mellemvaren, der holder 4-6 år
  • Silikone eller hårdere gummi – de dyreste lister, men også bedste og længst holdbare (mindst 10 år)

Uanset hvilken liste, du vælger, er det imidlertid afgørende, at du sørger for at rense og affedte karmen ordentlig, før du sætter den nye liste på. Ellers er der en risiko for, at den ikke holder.

Dørlåsen isolerer også

Mange nyere døre er lavet på den måde, at du skal vride håndtaget opad, inden du kan låse døren. Den anordning sørger imidlertid ikke bare for at låse døren, men har også en isoleringsmæssig betydning.

Døren slutter simpelthen mere tæt, hvis håndtaget er blevet hevet op. Prøv det selv: Kig på kanten af døren, når du hiver håndtaget op, så vil du se, at døren trækker tættere på karmen.


5 Responses

  1. […] Træk: Du får kulde i nakken, når du sidder i sofaen. Læs også: Et A4-tjek kan gøre din vinter mere varm. […]

  2. […] Læs også: Tjek sprækkerne om sommeren. […]

  3. […] Læs også: Hvornår er det bedst at tjekke sprækkerne? […]

  4. […] Læs også: Et A4-papir kan gøre din vinter mere varm. […]

  5. […] Læs også: Tjek dine tætningslister. […]