Nye tagrender – det bør du overveje

udgivet i Huset ude | 0

Har du besluttet dig for at skifte tagrenderne på dit hus, så står du over for en række valg, som selvfølgelig handler om holdbarhed og funktion, men også om hvad der klæder dit hus

Icopal metaltagrende.

En tagrendes vigtigste funktion er at lede regnvand væk fra dit hus, så du undgår fugtskader på facade, vægge og tag. Nogle gange kan du reparere utætte tagrender, men andre gange kan det bedst betale sig at skifte tagrenderne ud, så de samme skader ikke opstår igen og igen.

 

Tagrenden skal passe til arkitekturen

Typisk bør du vælge en tagrende, der læner sig op ad arkitekturen, og det kan du gøre ved at vælge et materiale eller en farve, der matcher de materialer, som huset er bygget af. Når tagrenderne ikke tager for meget opmærksomhed, får huset et roligere indtryk.

Det er stadig en fordel af have en overordnet farvekoordinering, hvis du gerne vil have spræl, farve og kontrast på dine tagrender, så du markerer en tydelig forskel på tag og facade

Lad for eksempel tagrenderne matche farverne på dine vinduesrammer eller din hoveddør.

 

Tagrender kommer i forskellige former

Tagrender kommer sædvanligvis i halvrund eller kvartrund form, men kan også bestilles med kanter. Det kan for eksempel klæde huse med et minimalistisk udtryk.

Læs også: Sådan reparerer du tagrenden.

 

Klik-system eller lodning – noget for enhver smag

De fleste tagrender bestilles i metermål og kan limes eller sættes sammen via et klik-system. Tagrender af kobber- og zink skal dog oftest loddes for at nå det bedste resultat. Er du i tvivl om, hvad der er det rigtige for dit hus, kan du kontakte en professionel taglægger, der har erfaring med at opsætte tagrender.

Pas på med for små tagrender og nedløb

Der bliver efterhånden større og flere skybrud i Danmark. Det er derfor vigtigt ikke at underdimensionere tagrenden og nedløbsrør på dit hus. Hvis du selv vælger at montere dine tagrender, skal du også være opmærksom fald – ikke så sjældent ses bagfald, som kan give grimme følgeskader.

Forlæng holdbarheden

Tagrender kommer i mange forskellige materialer, og hvad du vælger kommer an på økonomi, holdbarhed eller look. Generelt kan det godt betale sig at ofre lidt ekstra for at forlænge holdbarheden – på den måde sparer du penge på sigt.

Læs også: Nye tagrender - få overblik over materialer.