Sådan reparerer du selv dit tag

udgivet i forside-2, Huset ude | 4

Måske kan det betale sig at levetidsforlænge dit nuværende tag

Reparer_selv_tag

Er det tid til et nyt tag – eller kan det betale sig at udskyde behovet ved i stedet at reparere? Det sidste kan i nogle tilfælde faktisk være et muligt valg.

Et helt nyt tag giver rigtig mange muligheder for andre forbedringer i forhold til isolering, tagets udseende og måske bedre udnyttelse af et loft, men er penge, lyst eller tiden ikke lige til en udskiftning, så er der gode muligheder for, at reparationer kan forlænge levetiden på dit tag.

Du må godt læse videre, selv om dit tag ikke lige er ved at falde sammen. Det er jo bedre at forebygge end først at reagere, når det næsten er for sent.

Læs også: Let eller tungt - hvad kan dit hus bære?

 

Oversigt over mulige reparationer

Afhængig af tagtypen er der flere muligheder for forbedringer. Pluk, hvad der giver mening for dig og dit tag.

Efterspænding af alle skruer og møtrikker – det er vigtigt ikke bare for at holde taget fast, men også for at forhindre fugt i at trænge ind.

Udskiftning af ødelagte plader eller sten – selv om dele af taget er blevet beskadiget, så behøver det ikke at betyde, at hele taget skal udskiftes.

Algebehandling – er taget fyldt med mos og alger, så kan en professionel algebehandling fjerne det meste.

Overfladebehandling og maling – efter en algebehandling kan taget få påført en grundmaling og derefter en særlig tagmaling, som bliver sprøjtet på.

Udskiftning eller reparation af vindskede – har du brædder siddende for enden af taget, så kan de i mange tilfælde trænge til at blive malet eller helt udskiftet. De sidder udsat, men er samtidig beskyttelsen mod, at fugt trænger ind under taget.

Læs også: Ny gavl, du ikke skal vedligeholde

Råd og svamp – undertaget og måske også vægge kan være ramt af fugt og dermed også råd og svampeangreb. Er det tilfældet, skal skaden selvfølgelig repareres, men lige så vigtigt: Kilden til fugten skal elimineres.

Inddækninger ved tagvinduer og skorsten – her er et af de steder, hvor det er lettest at finde utætheder. Er der huller fx efter frostskader, så kan der trænge fugt ned, som kan brede sig til alvorlige skader.

Skotrenden - ligesom tagrenden skal renses og tjekkes for huller, så gælder det også skotrenden; den, der fx sidder mellem de to tagflader på vinkelhuse. Den skal være tæt, og den må ikke være spærret af grene, blade eller mos, så vandet ikke kan løbe frit ned i selve tagrenden.

Ventilationshuller – der skal være mulighed for luftgennemstrømning, for ellers kan fugt sætte sig som kondens og give råd og svampeskader. Derfor må ventilationshuller ikke være dækket til.

Undertaget – den fugt, der trænger ind under tagets belægning, fx ved skader, skal ledes væk via et undertag med en tæt tagdug. Men er tagdugen utæt, så kan fugtskader brede sig ind i selve tagkonstruktionen.

Nemt og billigt at få et tagtjek

Mange firmaer tilbyder et tagtjek, som i nogle tilfælde er helt gratis – og her vil du kunne få tips til, hvad netop dit tag kan trænge til af forbedringer.

Du kan også bestille en rådgiver til at gå ekstra i dybden, hvis du ønsker en gennemgang, der er uafhængig af et konkret tagfirma.


4 Responses

  1. […] Læs også: Her kan reparation spare dig for tusindvis af kroner.  […]

  2. […] Læs også: Her kan reparation spare dig for tusindvis af kroner. […]

  3. […] Læs også: Her kan reparation spare dig for tusindvis af kroner. […]

  4. […] Læs også: Her kan reparation spare dig for tusindvis af kroner. […]