Nye tagrender – få overblik over materialer

udgivet i Huset ude | 0

Tagrender fås i forskellige materialer. Få overblik over hvilken type tagrende, du bør vælge til netop dit hus

Plastmo AluZink tagrende.

Zink

Traditionelle tagrender er lavet af zink, som er meget modstandsdygtigt over for korrosion. Som nyt er zink blankt og sølvfarvet, men der opstår hurtigt en patina, der gør dem grå-matte og mere diskrete.

Ren zink er blødt, og kan derfor let få buler eller huller, hvis de rammes af noget hårdt. I dag behandler man derfor zinktagrender med en overflade af for eksempel titan, og på den måde øges robustheden væsentligt.

Vælg zink, hvis du ønsker høj holdbarhed og et sikkert traditionelt look.

 

Stål

Stål er meget hårdt, og tagrender af stål er svære at slå skæve eller blive slidt i stykker. Derfor benyttes ofte galvaniseret stål, som er belagt med et tyndt lag zink. Det forhindrer, at stålet korroderer, så der tæres huller. Mange ståltagrender er desuden yderligere overfladebehandlet, hvilket gør dem endnu mere holdbare.

Ståltagrender bliver som regel grå med tiden, men de kan også fås med lakker i forskellige farver, så du har et større udvalg hvad angår kulører på din tagrende.

Stål er et holdbart og økonomisk rentabelt valg, som klæder de fleste huse.

Vælg stål, hvis du vægter et fornuftigt kompromis mellem pris og holdbarhed.

Læs også: Tagrenden skal passe til arkitekturen.

 

Kobber

Tagrender af kobber er meget modstandsdygtigt over for vind og vejr. Kobber er lidt dyrere end de øvrige materialer, men har den fordel, at alger og andre organiske vækster ikke lever godt på materialet, så man kan mindske risikoen for, at tagrenden stopper på grund af mos og algevækst.

Nye tagrender er gyldent blanke, men patineres hurtigt til den kendte bronzebrune nuance, og siden får de en grøn patina.

Udseendemæssigt kan kobber være med til at give et mere eksklusivt look end gennemsnittet. Men det er ikke alle bygninger, der kan bære det.

Vælg kobber, hvis du kan lide et markant udseende og er villig til en lidt højere pris til gengæld for høj holdbarhed.

 

Aluminium

Med aluminium får du lette og stærke tagrender, der ikke ruster – heller ikke i samlingerne, hvis du har savet i tagrenden for at tilpasse den. Når aluminium møder ilten i luften, danner den et hårdt beskyttende lag. Det gør aluminiumtagrender gode i hårde miljøer, hvor der for eksempel er meget salt eller forurening i luften.

Vælg aluminium, hvis dit hus står tæt på kysten og derfor bliver udsat for en saltholdig fugtig luft.

 

Plast

Tagrender af plast er et af de mest prisbillige alternativer, der er nemme selv at sætte op. Plasten ruster ikke, men nogle kvaliteter kan slå revner, hvis de er udsat for stærkt sollys. Hvis du vælger plast, så sørg for, at det er behandlet, så det kan tåle UV-lys.

Plast kan fås i flere farver, så du kan variere udtrykket lidt ud over det sædvanlige.

Vælg plast, hvis du gerne vil have et prisbilligt alternativ, der fås i andre farver end en traditionelle grå.

Læs også: Tjek dine tagrender og rens dem.