Gør rent i brusenichen – fliser, fuger og rist

udgivet i Huset inde | 1

Fliser og fuger i brusenichen bliver ofte tilkalkede, gule, brune og/eller sorte – men du kan faktisk godt gøre noget ved det

Fliser og fuger skal behandles på to forskellige måder

Når du har vasket eller skiftet badeforhænget og afkalket bruseren, så har du allerede fået en bedre badeoplevelse. Men den kan blive endnu bedre ved at gå et skridt videre – og det er ofte her, mange blokerer.

Du tænker måske, at det er jo et meget omfattende og dyrt projekt at skifte de ofte tilkalkede og beskidte fliser ud – for ikke at tale om fugerne. For de er vel umulige at gøre rene?

Men det behøver hverken at være dyrt eller besværligt. Det ér faktisk muligt at gøre en stor forskel med rengøring. Bevars, det er ikke sikkert, det bliver helt som nyt, men der er ganske gode chancer for en væsentlig forbedring via en indsats på et par timer eller mindre.

Læs også: Så nemt er det igen at få et lækkert morgenbad.

 

Få kalken af fliserne

Ved almindelig rengøring bruger du bare flydende rengøringsmiddel, men når du vil gå lidt ekstra til værks for at fjerne kalk, så skal du bruge en blanding af 1 del eddikesyre 32 % og 3 dele vand.

Men inden du tager denne blanding i brug, så skal du overbruse fliser og fuger med vand, så de ikke suger den efterfølgende blanding. Husk at bruge en gummihandske og tag så en skuresvamp og påfør og skrub med vand-eddikesyre-blandingen. Skyl grundigt med vand efter behandlingen.

Du vil forhåbentlig opleve en markant forbedring, men virkningen vil naturligvis variere, afhængig af hvor slemt udgangspunktet er.

Tag tandbørsten frem

Fugerne imellem fliserne kan også risikere at være grimme, og her findes der faktisk også en metode, som du kan prøve, inden du kaster dig ud i et større renoveringsprojekt. Her skal du bruge en gammel tandbørste og et klormiddel, fx Klorin.

Ligesom ved fliserne starter du med at overbruse med vand, så fugerne ikke suger klorbehandlingen. Hæld en smule klormiddel op i en lille beholder, dyp tandbørsten og gå i gang med at skrubbe. Forhåbentlig oplever du, at en del af det grimme forsvinder. Slut med at skylle grundigt med vand og tør efter med en klud.

OBS: Hvis du både giver fliser en behandling med eddikesyre og fugerne en behandling med klor, så gør det hver for sig med en grundig skylning imellem. Klor og eddikesyre kan nemlig udvikle giftige dampe, hvis de bliver blandet.

Der kan gemme sig meget hår under risten i badeværelset - også selv om det ovenfor er mindre tydeligt end her.
Der kan gemme sig meget hår under risten i badeværelset.

Hvad gemmer sig under risten?

Og når du alligevel er i gang, så gør dig selv en tjeneste at tage risten til afløbet op. Herunder er der en stor risiko for, at hår- og sæberester har sat sig fast i en stor klump og ødelægger vandgennemstrømningen.

Er vandet længe om at løbe ud, så er risikoen for kalkaflejninger på gulvet også større, så selv om hår-sæbeklumpen kan være ulækker at fjerne, så gør det grundigt. Brug evt. også almindelig afløbsrens, som du køber i supermarkedet.

Og selve risten kan måske også trænge til at blive afkalket. Brug eddike og vand eller et decideret afkalkningsmiddel.


One Response

  1. […] Læs også: En tandbørste og Klorin gør underværker i løbet af kort tid. […]