Billig og nem rengøring – uden kemi

udgivet i Huset inde | 0

Når det er tid til den ugentlige rengøring, forbinder mange det med den kradse lugt af klor eller WC-rens. Kemikalier kan være sundhedsskadelige og give hovedpine eller tør hud. Her har vi samlet de bedste tips til at gøre dit hjem rent og sundt uden dyre rengøringsmidler

Det er ikke nødvendigt med en masse dyre rengøringsmidler.

Gør det til en god vane at tørre overflader af flere gange om ugen, så kalk og snavs ikke når at sætte sig fast. Skrub toiletkummen med en wc-børste hver dag uden wc-rens, og tør vask og armatur af med en klud. Det kan være en god idé at have en klud til formålet hængende på badeværelset. Så er det nemt at huske.

 

Eddike kan fjerne kalk

Eddike som kalkfjerner er et velkendt tip, fordi det er enkelt og virker. Eddike kan blandt andet bruges til at fjerne kalk fra kaffemaskinen, elkedlen og armaturet. Genstridig kalk, der har sat sig svære steder som rundt omkring vandhanen, kan fjernes ved at væde køkkenrulle eller vat i eddike og lægge det rundt om vandhanen. Lad det virke nogle timer, så kalken bliver opløst og nemt kan tørres væk. 
VIGTIGT: Brug kun klar eddike - IKKE brun eddike! Brun eddike indeholder sukkerstoffer, som bl.a. har den ulempe, at det kan sætte sig fast i rørene i kaffemaskinen. Samtidig er sukkerstofferne guf for bakterier.

Læs også: Gør rent i brusenichen.

 

Rengøring af ovn kan gøres nemt

Med brun sæbe eller opvaskemiddel kan ovnen rengøres effektivt. Har du en ovn, der ikke er selvrensende, kan den rengøres indvendigt med brun sæbe. Smør det på, tænd ovnen på 100 grader, og sluk så snart sæben begynder at boble op. Derefter kan snavset nemt tørres væk.

OBS: Vær opmærksom på at selvrensende ovne ikke kan tåle brun sæbe indvendig. De ovne kan klares med en kraftig blanding af opvaskemiddel og varmt vand. Forbrugerrådet Tænk har skrevet en udførlig guide til rengøring af ovne.

Kig efter EU-blomsten og Svanemærket

I nogle situationer er det nødvendigt at bruge rengøringsmidler med kemikalier, men det er ikke ligegyldigt, hvilke du vælger. Kig efter Svanemærket og EU-blomsten, som er Danmarks to officielle miljømærker. Produkter med disse mærker er blevet testet igennem hele produktionen og lever op til skrappe krav om kemi og miljø. Produkterne er derfor til mindst skade for dig og miljøet.

Her kan du læse mere om mærkerne.

Nyttige tips

  • Brug avispapir, når du pudser ruderne med vinduesrens, for at undgå striber.
  • Fjern pletter fra tøj med gennemsigtigt opvaskemiddel frem for skrappe midler.
  • Fjern dårlig lugt med kaffegrums. Stil en skål med kaffegrums i køleskab eller skabe.
  • Er maden brændt på, så prøv at stille gryden i blød natten over med bagepulver og lidt vand.
  • Hvis gryden er meget beskidt, kan du koge den med citronsyre og vand. Husk at følge anvisningerne på produktet.