Så meget koster dit løbende toilet dig!

Det kan godt betale sig at tjekke, om toilettet løber. Et løbende toilet bliver nemlig til mange liter vand og dermed penge i løbet af året.

Et løbende toilet kan være langt dyrere, end du regner med.

Vidste du, at?

…et løbende toilet kan koste dig over 24.000 kr. om året.

Du kender det sikkert. Gullige kalkstriber i toilettet - og uanset, hvor meget du skurer og skrubber, er de næsten umulige at fjerne. Men udover, at det ser grimt ud, så er det faktisk et tegn på, at toilettet løber, og at du bør gøre noget ved det.

Dyrere end du tror

Et løbende toilet kan være langt dyrere, end du regner med. Ifølge Energistyrelsen spilder et toilet, der løber en lille smule, omkring 275 liter vand pr. døgn. Det svarer til mere end 6.000 kr. om året. Hvis toilettet løber, så der helt tydeligt er uro på vandoverfladen, går der mellem 550 og 1.100 liter vand til spilde pr. døgn. Dermed kan et løbende toilet komme til at koste dig over 24.000 kr. om året.

Du kan selv tjekke om toilettet løber

Det kan være svært at se, om toilettet løber. Her er 3 tips til, hvad du kan prøve:

  1. lyt efter, om du kan høre, at toilettet løber.
  2. se på vandoverfladen om der er uro, fordi der løber vand ned i toilettet.
  3. lad toilettet stå ubrugt i nogle timer. Hold herefter et stykke toiletpapir på den bagerste del af kummen. Hvis papiret bliver vådt, løber toilettet.

 

Reparation eller udskiftning?

Det er ikke altid nødvendigt at udskifte toilettet, fordi det løber. Der sidder en udløbspakning i toilettet, som med tiden bliver slidt, så toilettet begynder at løbe. Du kan skifte pakningen, så toilettet holder op med at løbe. I dit byggemarked kan du få råd og vejledning om, hvordan du skifter pakningen. Det afhænger nemlig af, hvilket toilet du har. Du kan også gå på nettet, hvor du kan finde flere gør-det-selv-vejledninger til, hvordan den udskiftes.

Gammelt toilet

Er dit toilet af ældre dato, kan det godt være en god idé at udskifte det med et nyt vandbesparende, lavtskyllende toilet. Et gammelt toilet bruger op til 12 liter vand pr. skyl, mens nye toiletter kun skyller med 3 eller 6 liter vand pr. gang. Udskifter du det gamle toilet med et lavtskyllende, vil du hurtigt kunne mærke det på vandforbruget.

Flere toiletter

Mange boliger har mere end ét toilet. Der kan derfor være rigtig mange penge at spare, hvis ét eller flere af dine toiletter løber, eller toiletterne bare er gamle og bruger meget vand pr. skyl.

Til gavn for miljøet

Udover, at du sparer penge på vandregningen ved at sikre, at toilettet ikke løber eller bruger for meget vand pr. skyl, så gavner det også miljøet, når du nedsætter vandspildet.

3 gode råd, hvis du vil spare på vandet og vandregningen:

  1. Tjek om toilettet løber, og om vandhaner og brusehoveder drypper.
  2. Udskift gamle toiletter med vandbesparende, lavtskyllende toiletter.
  3. Installér en sparebruser i stedet for en almindelig bruser.