Her kan det betale sig at sætte ind, hvis du oplever træk, dårligt indeklima og/eller hvis dine varmeudgifter eksploderer.
Hvis du bruger for mange penge på varme, hvor kan det så betale sig at sætte ind? Her får du nogle muligheder.
Det oplagte sted – lige over hovedet
Loftet er et rigtig godt sted at starte. Muligheden for forbedringer er som regel store, og samtidig er besparelsen på varmeregningen ofte så stor, at investeringen er tjent hjem i løbet af få år. I dag bygges huse med ca. 400 mm isolering på loftet, men i rigtig mange huse er der væsentligt mindre. I ældre huse er der helt ned til 50 mm.
Læs også: Det her kan ødelægge din isolering.
Isolering af vægge – tænk især på hulmuren
Rigtig mange huse, der er ældre end fra 1970, har et hulrum mellem inder- og ydermur, som enten slet ikke er isoleret eller har for lidt isolering. Det er et af de områder, hvor det er nemmest at gøre noget, og hvor det batter mest.
Det er også muligt at isolere enten på yder- eller indersiden. Begge operationer kan give god mening, hvis der ikke er hulmur, eller der er andre problemer f.eks. med kuldebroer. Men det er samtidig løsninger, der er noget dyrere, og hvor der er en række andre faktorer som facadeudseende, lysindfald og pladsforbrug, der skal tages i betragtning.
Læs også: Et rigtig godt råd til gamle huse.
Isolering af rør – nemt at gøre selv
Har du varme rør i kolde rum f.eks. i kælderen i ældre huse, så bør de isoleres for at forhindre varmetab. Samtidig vil en rørisolering også beskytte mod kondens og frost. Og det er heldigvis en forholdsvis nem opgave selv at gå til.
Der findes nemlig rørskåle i mange længder og tykkelser, og de er lige til at lægge omkring røret via en sprække på langs af rørisoleringen. Det fremgår på produktet, hvordan du sikrer sprækken efterfølgende. En mulighed er brug af en særlig isoleringstape.
Nye vinduer, ruder eller blot nye lister
Via husets åbninger kommer der rigtig meget kulde ind. Udluftning er godt, men det giver træk, skidt indeklima og store varmeudgifter, hvis der er "udluftning" døgnet rund på grund af utætte vinduer og døre, dårlig isolation eller kuldebroer.
Især ved vinduer er der mange muligheder for at gøre noget – lige fra en total udskiftning af alle vinduer til den meget mindre omfattende metode; at forny tætningslisterne. Selve ruderne har også stor betydning. Energiruder isolerer tre gange så godt som gammeldags termoruder. Og er ruderne tilmed 1-lags glas eller fortsatsruder, så er forskellen endnu større, hvis du udskifter til nye energiruder.
Læs også: Har dine ruder de tre afgørende fordele.
Isolering af gulv
Har du små børn kravlende på gulvet, og oplever du selv gulvet som fodkoldt, så skal du tænke i tæpper og/eller isolering. For her hjælper det ikke bare at skrue op for varmen.
Det er imidlertid ikke verdens nemmeste opgave at give sig i kast med isolering af gulvet. Dels skal gulvet pilles op, dels er det ikke ligetil at lægge isolering under – og måske skal husets sokkel også isoleres. Så her kan det være en god idé at søge assistance hos fagfolk, gerne en energi- eller bygningsrådgiver i første omgang.
Adskil kulde og varme i isoleringen – meget, meget vigtigt
Noget af det allervigtigste ved isolering er at sørge for at adskille varme og kulde med en kraftig folieplastik, en såkaldt dampspærre. Men hvorfor er det egentlig så vigtigt?
Hvis varm og kold luft møder hinanden midt inde i isoleringen, så vil der bliver dannet fugt, der på sigt kan medføre råd og svampeskader. Jo tættere huset er, desto større er risikoen for, at varm luft trænger ind i isoleringen. Så en god og tæt dampspærre er meget nødvendig.
Slå ikke hul i dampspærren
Dampspærren skal sidde, så der ikke er risiko for, at der bliver skruet skruer eller banket søm ind i den. Typisk vil dampspærren blive placeret mellem et lille lag indre isolering og den tykke ydre isolering. Hvis der skal føres ledninger og andet igennem en dampspærre, så er der brug for en særlig tape eller rørmanchet, der sikrer, at dampspærren fortsat er tæt.
Vær opmærksom på, at i sommerhuse kan en dampspærre, sat op på samme måde som i et almindeligt hus, gøre mere skade end gavn. Det skyldes, at luften i sommerhuse ofte er varmere udenfor end indenfor, og så vil fugten alligevel trænge ind i isoleringen, bare udefra.
5 Responses
Tjek dine tætningslister med papir eller modellervoks | Villatips.dk
[…] Læs også: Kan din bolig holde varmen? […]
Sådan tænder du op i brændeovnen | Villatips.dk
[…] Læs også: Kan din bolig holde varmen. […]
Tre måder at isolere væggen på | Villatips.dk
[…] Læs også: Kan din bolig holde varmen. […]
Her er de største gener ved gamle vinduer | Villatips.dk
[…] Varmeregningen: Pengene fosser ud af ”familiekassen”. Du har nu fundet ud af, hvad det vil sige at ”fyre for gråspurvene”. Læs også: Det oplagte sted at isolere. […]
Her kan du spare mest på varmeregningen - Villatips.dk
[…] Læs også: Det vigtigste tip omkring isolering. […]