Sådan forbereder du dig på fremtidige skybrud

udgivet i Vejr | 1

Vil du være på forkant, inden næste skybrud rammer dit hus, så kommer her forslag til små og store forberedelser

Skybrud

Har du oplevet et skybrud, hvor dit hus tog skade af den store mængde vand, eller er du bare godt klar over, at der kan være en risiko, næste gang meteorologerne i TV og radio varsler voldsomt uvejr?

Så får du her nogle ideer til, hvad det kan være en god idé at tjekke og regne på. Her er nogle store investeringer imellem, og de er med på listen for at give dig et fingerpeg om, hvad der skal tages med i betragtningerne, hvis du skal i gang med en større ombygning.

 

Invitér en kloakmester

Det kan være en rigtig god idé at tage kontakt til en autoriseret kloakmester eller en byggerådgiver for at få en vurdering af, hvor du kan gøre en ekstra indsats for at sikre huset. En af mulighederne er etablering af et såkaldt tilbageløbsstop. Det sikrer, at spildevand kun kan løbe ud af huset og ikke den modsatte vej.

En anden mulighed for forbedring er installation af en pumpebrønd, der kan lede afløbsvand væk, og det kan også være, at drænet omkring huset er mangelfuld og derfor skal opgraderes.

Endelig kan man grave en faskine ned i græsset eller et andet sted lidt væk fra huset. En faskine er et simpelt hulrum i jorden, fx fyldt op med sten, der kan sikre, at vandet stille og roligt siver væk. Man kan også købe faskiner i form af plastikkasser med en masse små hulrum.

Læs også: Hvad nu, hvis skybruddet kommer i morgen?

 

Sæt ikke værdier direkte på gulvet

Opbevarer du værdier i kælderen, så sørg for at få dem op på hylder. Alt for mange vandskader skyldes, at opvaringen er sket i kasser, der står direkte på gulvet. Det kan afgjort betale sig at sætte hylder op, evt. bare i form af stigereoler. Store plastikkasser til opbevaring er også gode.

Konstruktionsfejl kan være alvorlige

Og så kan det selvfølgelig også gå galt, hvis ting på dit hus er lavet forkert – fx hvis fliserne på terassen hælder ind mod huset i stedet for væk fra.

Den slags fejl kan du også holde øje med ved almindeligt regnvejr, og her kan du ikke nøjes med at håbe på, at de næste mange skybrud går uden om dig. Almindelig regn vil nemlig sørge for at få dit hus til langsomt at blive ødelagt af fugt.

Læs også: Sådan tjekker du dit tag.

Forbered afskærmning

Bor du i et område, hvor risikoen for oversvømmelse er rigtig stor, så vil du måske sove roligere om natten, hvis du har en række foranstaltninger klar, som du forholdsvis hurtigt kan rigge til.

Det kan fx være installation af tætte skotter foran lave vinduer, ventilationsåbninger og døre. Det kan også være, at du har skåret plader til - enten til at skrue op eller sætte ned i lister med slidske i, suppleret med tætningslister. Tætningslister kan også gøre en stor forskel ved vinduer.

Også sandsække kan bruges i en snæver vending – dem ser man ofte i anvendelse, når oversvømmelserne er rigtig store, og når civilforsvar, brand- og redningstjeneste rykker ud. Men som privatperson er de besværlige at have liggende og meget tunge at flytte rundt på selv.


One Response

  1. […] Læs også: Hvad kan du nå at forberede i god tid inden næste skybrud. […]