Fem gode råd om snerydning

udgivet i Vejr | 0

Skal jeg bruge salt eller grus? Skal jeg bruge plastik eller metal skovl? Få svar på dine spørgsmål om snerydning her

Brug den rigtige skovl til de forskellige typer sne.

1. Vælg den rette skovl

Hvis det er frostvejr, er sneen løs og ikke så tung. En bred skovl, gerne i krydsfiner eller plastik, er bedst til frostsne. Hvis det er tøvejr, bliver sneen tung og våd. Så skal du bruge en mindre skovl, da det ellers bliver for tungt. En metalskovl er bedst til tøsne, da den kan tåle mere vægt end en plastikskovl.

 

2. Skovl sneen, så den danner en vold

Skovl sneen ud til siden i en lang bunke, så det danner en vold langs fortovet. Volden skal være til mindst mulig gene for andre trafikanter. Husk at lave huller i volden til post -og renovationsmedarbejdere.

 

3. Saltlage eller strøsalt?

Med saltlage vander man fortovet i stedet for at strø med salt. Saltlage er vejsalt blandet op med lunkent vand i forholdet 1 til 4. Har du fx 1 liter salt, skal det blandes op med 4 liter lunkent vand.

Lav saltlagen i en vandkande, og rør grundigt rundt. På den måde rækker salt op til 40 % længere, og katte og hunde risikerer ikke at få de grove saltkorn op i poterne. Der skal være brusehoved eller spredebom på vandkanden, for at saltlagen bliver fordelt jævnt. Det kan du købe i de fleste supermarkeder.

Vigtigt hvis du bruger saltlage!

Husk altid at rydde fortovet, inden du vander med saltlage. Brug ikke saltlage i frostvejr, da vandet kan fryse og give et farligt, isglat fortov. Af samme årsag er saltlage heller ikke godt at bruge, hvis du salter forbyggende - altså inden snefald. Så er det bedst at strø med tørt salt eller grus.

Læs også: Udsigt til hård frost – hvad skal du være opmærksom på.

 

4. Sådan sparer du tid når du skal rydde sne

Forbered dig på vinteren ved at købe salt og grus før vinterens første sne. Grus er mere miljøvenligt end salt, men vær dog opmærksom på, at det kan stoppe kloakkerne. Skift derfor mellem brugen af salt og grus.

Skovl så vidt mulig sne, så snart snevejret er stoppet. Det forhindrer, at det bliver stampet ned, så det bliver mere fast og vanskeligt at skovle. Det mindsker også risikoen for islag.

Strø også gerne med salt om aftenen inden sneen falder, da sne er nemmere at fjerne, når der ligger salt under. Gør det også til en vane at holde øje med udsigterne for vejret, så snevejret ikke kommer bag på dig.

Læs også: Sådan sikrer du dig ved store snemængder.

 

5. Pas på din krop

Vær opmærksom på din arbejdsstilling, når du rydder sne. Sørg for at din næse og skosnuder vender den samme vej, så du undgår vrid i kroppen. Hold også pauser i arbejdet. Brug termo- eller uldundertøj i det kolde vejr, da det ikke er godt for kroppen at blive afkølet i forbindelse med hårdt fysisk arbejde. Det er også vigtigt at have hue på, da man mister meget varme fra hovedet.

Er det tøvejr bliver vejen og sneen våd, og så er det praktisk med vandtæt fodtøj. Stræk ud, når du er færdig med arbejdet.