Hvad betyder det for dit hus og din have, når sneen er væltet ned?
Gør sne nogen skade på dit hus eller i din have? Nej, faktisk ikke – som udgangspunkt i hvert fald. Men falder der rigtig meget, så skal du være forberedt den dag, hvor temperaturen stiger.
Med tøvejr på vej bliver sneen tungere – og når den smelter, skal der også være plads til at komme af med vandet. Ellers kan du risikere fugtskader.
Gammel og våd sne er meget tungt
Som udgangspunkt kan danske tage holde fint selv til store snemængder. Der kan være udfordringer på landbrugs- og industriejendomme, hvor afstanden fra tagtop til tagrende er på over 10 meter, men i et almindeligt parcelhus er konstruktionen normalt ikke under pres – i hvert fald ikke ved normalt snefald og hvis snemængden er fordelt nogenlunde ligeligt på taget.
Kommer snedybden over 40 centimeter, så gælder det dog om at være på vagt – især hvis sneen er gammel og/eller der er tøvejr på vej.
- 40 cm dyb sne vejer ca. 40 kg, når det lige er faldet
- Gammel sne vejer ca. 120 kg, hvis det har en dybde på 40 cm – sneen er så faldet sammen og er blevet væsentligt tungere
- Våd sne vejer op til 160 kg pr. kvadratmeter, hvis dybden er 40 cm
Læs også: Udsigt til hård frost - hvad skal du være opmærksom på.
Skrab ikke i bund
Så afhængigt af vejret kan det i enkelte tilfælde blive nødvendigt at fjerne noget at sneen fra taget. Det kan du gøre med en kost. Pas på, hvis du bruger en eller anden form for skraberedskab, en skovl eller lignende. Her må du ikke skrabe i bund, for så risikerer du at ødelægge taget.
Afhængig af tagtype er kravet, at det skal kunne bære mellem 150 og 350 kg pr. kvadratmeter.
Læs også: Det skal du tjekke på dit tag.
Husk sokkel, tagrender, riste – og loftet
Men det skal virkelig sne meget, for at sne på taget bliver et problem. Sneen kan i stedet blive et problem på andre områder:
- Fjern store mængder sne i nærheden af soklen, inden det bliver tøvejr. Det kan være sne, du selv har skovlet op i bunker, men det kan også være sne, der er drysset/faldet ned fra taget. Ved tøvejr vil denne sne smelte og sive ned i jorden. Jo tættere på huset, sneen ligger, jo større risiko for fugtskader på soklen. Det kan føre til umiddelbare gener, hvis huset har en kælder.
- Tagrender og afløb skal være fri for blade, så smeltevandet kan slippe væk uden at drive ned ad husmuren.
- Har du riste eller brønde omkring huset, så skal de gerne være fri for snavs, så smeltevandet nemt kan forsvinde.
- Tjek loftet for fygesne. Sneen kan både komme ind ad naturlige lufthuller ved en bestemt vindretning, men der kan også være unaturlige indgange til loftet, fx hvis brædderne for enden af gavlen ikke længere slutter tæt.
- Fjern istapper – mest for en sikkerheds skyld.
Visse planter kan ikke tåle tung sne
Du behøver ikke at være overforsigtig i forhold til sne og planterne i haven. Sneen er i mange tilfælde med til at beskytte planterne mod hård frost, men det kan naturligvis blive for meget.
Specielt når vejret ændrer sig og det er på vej mod tøvejr, så kan det være en god idé at tage en kost i hånden og gå en tur i haven.
Sneen bliver meget tung, når den ændrer sig til tøsne og specielt stedsegrønne planter som cypres, rododendron, tuja og buskbom har svært ved at tåle trykket. Det gælder også ligusterhække.
Børst derfor disse planter fri for det meste sne, når vejret vender – start endelig nedefra.
One Response
Udsigt til hård frost – hvad skal du være opmærksom på? | Villatips.dk
[…] Læs også: Sådan sikrer du dig mod store snemængder. […]