Fladt tag og tagpap er kommet af med dårligt rygte

udgivet i Huset ude | 2

Kvalitet af både materiale og pålægning er dog afgørende for succes'en

Specielt inddækningerne omkring skorstenen skal være tætte.
Specielt inddækningerne omkring skorstenen skal være tætte.

Der findes mange myter om flade tage med tagpap – og mange af dem var også sande engang. Men de sidste i hvert fald 20 år er kvaliteten af tagpap blevet væsentligt bedre, så de store advarselslamper ikke længere behøver at blinke, når et hus, carport eller lignende har fladt tag.

Læs også: En alternativ og billigere løsning.

Til gengæld er det nu et område, hvor det kan være en god idé at få professionel hjælp og de bedste materialer, hvis taget skal holde. Jo mindre hældning, jo mere sikker skal du være på, at taget holder tæt. Det sætter krav til kvaliteten af tagpappen, men i høj grad også til den, der lægger det på.

 

Spørg til materiale og tagdækker

Tidligere var tjære en væsentlig bestanddel i tagpap, og det var lavet på en måde, så pappet ikke var i stand til at bevæge sig sammen med tagkonstruktionen. Det gav ofte revner, som var årsag til nedsivning af fugt. I dag er tagpap lavet på en helt anden måde (uden tjære) – og det indeholder gummimateriale, så det er blevet stærkere og mere fleksibelt.

Der er dog ofte forskel på kvaliteten af den tagpap, man kan købe i byggemarkedet og den, som de specialiserede tagpap-firmaer kommer med. Når du vælger leverandør er det derfor en god idé at spørge til materialet - men også til hvem, der står for arbejdet.

I dag er pålægning af tagpap nemlig mere specialiseret, end det før har været. En tømreruddannelse er nemlig ikke nok. Her skal en særlig tagdækkeruddannelse på 2-3 år til. Ofte er der dog en tømrer med på opgaven sammen med tagdækkeren, fordi der i forbindelse med tagpap-arbejdet ofte er en række tømreropgaver, fx ved gavlen.

Ønsker du et tag i høj kvalitet, skal du vælge et tagpap, der indeholder ”SBS-højpolymerbitumen”. Det er et materiale, der holder og fæstner bedre - og som er vejrbestandigt både ved høj sol og lave frostgrader.

Er dit tagpaptag ok?

Men hvad skal du så kigge efter, hvis du vil tjekke, om dit nuværende tagpaptag er i orden?

Måske er du bekymret over, at dit tag er blevet grønt af alger? Det sker nemlig ofte efter nogle år. Det ser selvfølgelig ikke så pænt ud, men i sig selv betyder det ikke noget for holdbarheden.

Det er gør samlingerne derimod, og det er her, du skal være opmærksom, når du kigger taget efter. Begynder der at være åbninger der, hvor tagpappet er blevet brændt sammen, så skal det lappes hurtigst muligt. Kig også særligt efter ved inddækninger omkring skorsten samt tag- og ovenlysvinduer.

Læs også: Det skal du også huske at kigge efter.

Er der buler, kan det være tegn på fugtskader, men er det ikke nødvendigvis. Det skal tjekkes. Det samme gælder, hvis taget er meget fladt og der er lavninger, hvor der ofte ligger pytter af vand. Tjek dette område ekstra omhyggeligt.

Er der huller her, så handler det ikke alene om at lappe hullet, men også om at sørge for at rette taget op.

Små sten på tagpap er et sundhedstegn

Tagpap indeholder granulatsten, som beskytter asfalten og er med til at holde det tæt.

Men de små sten i asfalten forsvinder langsomt med årene og når det er helt slidt, vil alle sten være væk, og taget har i stedet en hel blank, sort overflade. Du vil kunne se de små sorte sten i tagrenden allerede få dage efter et nyt tag er blevet lagt, men der går en del år, inden det er et holdbarhedsproblem.

Så vær ikke bekymret for de små sten, når du foretager tagtjek – først når de er helt væk, er det tid at gøre noget ved det.


2 Responses

  1. […] Læs også: Tagpap er langt bedre, end du tror. […]

  2. […] Læs også: Den lidt bedre løsning. […]