Sådan frisker du træbordpladerne op

udgivet i Huset inde | 0

En trist bordplade med småridser kan blive rigtig flot med en god oliebehandling.

Pas på med hvilken olie, du bruger til køkkenbordet. Det skal være en olie, der er er uden tungmetaller.

Det er tid til en oliebehandling af træbordpladen, hvis du lidt for mange gange er kommet til at tabe ting eller er kommet til at skære franskbrød uden skærebræt. Men selv uden disse ”hovsa”-oplevelser”, så bliver en bordplade mat og slidt og slidt med årene.

Kast dig ud uden tøven i opgaven med oliebehandling. Du vil opleve et resultat, bedre end du havde drømt om, og så tager det faktisk ikke så lang tid.

Her kommer en hurtig vejledning – læs mere på brugsanvisningen for olien, hvor der står noget specifikt omkring antal behandlinger, træsorter og tørretid.

 

Hvad sliber bedst?

Først skal du slibe bordpladen. Det skal ske af tre omgange. Første gang med slibepapir med korn 80, så 120 og til sidst 180, som er det fineste. Slib med en slibeklods eller en excentersliber – endelig ikke en rystepudser, for den vil lave nogle spor i pladen, som også vil være synlige, efter olien er kommet på.

Excentersliberen har et rundt hoved, og er ikke lige så nem at håndtere som en rystepudser. Til gengæld bliver resultatet pænere. Er du ikke rutineret, så start med en lav hastighed – og slib på langs af årerne.

Fej sliberesterne væk med en blød kost og støvsug grundigt, gerne med et mundstykke med børster. Endelig skal du tørre bordet af med en hårdt opvredet klud (fnugfri). Også det skal foregå på langs af årerne. Slut med at lade det tørre helt.

Læs også: Få et helt nyt køkken uden at skifte skabene.

Start med bagsiden

Så er turen kommet til selve olieringen. Har du fået bordpladen taget af (og det kan klart anbefales), så start med bagsiden, som skal have et ordentlig lag - fulgt op af et tyndere lag efter en times tid. Når det har tørret lidt, kan du vende pladen og tage fat i oversiden, der skal være ekstra pæn.

Igen tager du rigeligt med olie på penslen og påfører olien i træ-årernes retning. Herefter skal olien gnides ind i træet. Det gør du med en grov nylonsvamp, stadig i træ-årernes retning.

Sidste behandling er en aftørring med en blød bomuldsklud. Tørringen kan godt tage en dag eller to – tjek med brugsanvisningen på produktet.

Læs også: Kan det betale sig med dyre pensler?

Vigtigt at vælge den rigtige olie

Du skal være meget opmærksom, når du vælger olie til et køkkenbord. Du kan ikke vælge hvilken som helst slags olie. Bruger du én, der er beregnet til gulv, så indeholder den sikkert stoffer, som du ikke vil blande med dine madvarer, men er nødvendige på gulvet for at gøre det ekstra slidstærkt.

Derfor skal du gå efter en olie, der er fri for fx tungmetaller. Søg rådgivning i et byggemarked, farvehandel eller hos en køkkenforhandler. De fleste steder kan du få en særlig køkkenolie.

På samme måde skal du vælge den rigtige olie til vedligeholdelse af skærebrædder af ædeltræ. Brug ikke almindelig madolie. Den kan blive harsk og klæbrig. Brug i stedet en hel ren, koldpresset jomfrulinolie eller en hvid vaselinolie.